Trendig

Vem kan begara en demensutredning?

Vem kan begära en demensutredning?

Om du misstänker att du eller någon närstående visar tecken på en demenssjukdom kan du kontakta en läkare och göra en demensutredning, eller minnesutredning som det också kallas. En diagnos ger rätt till stöd och möjlighet att sätta in en behandling som kan motverka förloppet eller ge andra positiva effekter.

Hur bör man arbeta med säkerhet på en gruppbostad för personer med demenssjukdom?

Viktiga faktorer att beakta är: adekvat tillsyn, läkemedel, belysning, hjälpmedel, utrustning och möbler. Den boende har ofta egna möbler med sig men det finns också utrymmen som möbleras av vårdgivaren. Det är viktigt att även komma ihåg närmiljön och utemiljön.

Vilka lagar kan bli aktuella att följa när det gäller demenssjukdomar?

Lag och rätt

  • Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Denna lag innehåller bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas.
  • Socialtjänstlagen (SOL)
  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
  • Patientsäkerhetslagen (PSL)
  • Tandvårdslagen (TVL)
  • Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Vad säger lagen om demens?

Tvångs- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg av personer med demenssjukdom har inte stöd i lag. Det är till exempel inte tillåtet att hindra en person från att gå ut annat än i undantagsfall (se nödrätt). Exempel på fysiska begränsningsåtgärder är bälte, sele, brickbord och sänggrind.

Hur fungerar gruppbostäder och servicebostäder inom LSS?

I gruppbostad och servicebostad ingår fast bemanning och omvårdnad, vilket däremot inte ingår i boendeformen annan särskilt anpassad bostad. Alla dessa typer av bostäder är den enskildes hem.

Vad ska du vara observant på om en demenssjuk person drabbats av depression?

Aggressivitet (fysisk och verbal) Psykotiska symptom (hallucinationer, vanföreställningar med mera) Sänkt stämningsläge (kan vara förhöjt), ångest.

Vem bestämmer över en dement person?

Ingen är omyndigförklarad, alla har rätt att bestämma själv. Framtidsfullmakt kan vara ett stöd. Personalen har ett pedagogiskt ansvar att tolka hur personen vill ha det just nu, genom att läsa av ansiktsuttryck och kroppsspråk. Prata med nära och kära om hur du vill ha det, nu och i framtiden.

https://www.youtube.com/watch?v=r-FbD5iA6RY

Share this post