Frågor

Nar maste en ideell forening ha arsmote?

När måste en ideell förening ha årsmöte?

Såväl styrelse som årsmöte i en ideell förening är bundna av stadgarna. De kan inte fatta för föreningen giltiga beslut i strid mot stadgarna eller på sätt som stadgarna inte medger. Årsmöten skall därför alltid sammankallas och hållas vid den tid och på det sätt som stadgarna anger.

När ska man senast ha årsmöte?

Ordinarie stämma genomförs en gång om året, vanligen några månader efter räkenskapsårets slut. Det är vanligt att även välja nya styrelseledamöter. På en extra föreningsstämma kan andra frågor avgöras som inte kan vänta till nästa ordinarie stämma.

När ska ett årsmöte hållas?

Varje år ska föreningen hålla en föreningsstämma. Den är föreningens högsta beslutande organ. Stämman ska hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång.

Vilket uppdrag har Riksidrottsförbundet?

Riksidrottsförbundet (RF) är idrottsrörelsens samlande organisation med uppgift att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. Våra 19 RF-SISU distrikt har motsvarande uppdrag som RF på regional och lokal nivå.

Vad händer om en förening inte har årsmöte?

Om föreningen inte håller stadgat årsmöte finns ingen juridisk grund för styrelsen och dess beslut. Det enda sättet för styrelsen att i efterhand få tillbaka den förlorade legitimiteten är att hålla årsmöte och få ansvarsfrihet för de gångna åren.

Hur länge spara styrelseprotokoll?

Alla dokument som är kopplade till föreningens verksamhet och är unika för föreningen, såsom lägenhets- och medlemsförteckning, protokoll från föreningsstämmor och styrelsemöten, ska sparas för evig tid. Det gäller även upplåtelseavtal och överlåtelseavtal som ska sparas i obruten kedja i lägenhetsförteckningen.

Hur länge ska man spara protokoll?

Om ett protokoll innehåller ett avtal ska det sparas så länge det är aktuellt och i ytterligare minst två år. Ett avtal om löner och andra ersättningar ska sparas i minst tio år, se längre ned om löneuppgifter. MBL-protokoll som inte innehåller någon överenskommelse av kollektivavtalskaraktär ska sparas i minst två år.

Hur långt innan ska kallelse till årsmöte?

Styrelsen ska kalla till en årsstämma tidigast 6 och senast 4 veckor före stämman. I bolagsordningen för privata aktiebolag får det finnas regler om att kallelsen kan skickas ut senare än fyra veckor, men inte senare än två veckor före stämman.

Share this post