Populära

Hur mater man grundytan?

Hur mäter man grundytan?

Grundytan är ett mått på hur tätt beståndet är. Grundytan beräknas med ett relaskop. Det är ett ”listigt” och enkelt instrument som består av en 1 cm bred spalt som sitter fast i en 50 cm lång kedja. Relaskopet, det enklaste men mest användbara instrumentet.

Hur räknar man ut virkesförråd?

Då kan man multiplicera med 100 för att få antal stammar per ha, men det gäller givetvis bara på ytan. Ett annat sätt är att mäta avståndet mellan träden (förbandet) och räkna ut hur många m2 som varje träd i genomsnitt upptar. 10000/trädens yta = antal stammar per ha.

Vad är en Grundyta?

Ett enskilt träds grundyta är arean av ett tvärsnitt genom stammen, vanligtvis i brösthöjd (1.3 m över marken). Med begreppet grundyta menas dock i gängse bruk egentligen beståndsgrundyta, vilket är samtliga stammars brösthöjdsgrundyta på en viss areal, vanligen uttryckt i kvadratmeter per hektar (m²/ha).

Hur räknar man skog?

Skogen mäts i kubikmeter. Skogskubikmeter (m3sk) är volymen av stammen inklusive bark, men utan grenar och stubbe. En 26 meter hög gran med en brösthöjdsdiameter på 32 cm är ungefär 1 m3sk.

Hur räkna ut skogskubikmeter?

Denna används sedan för att räkna ut volymen i ett bestånd genom att ta den sammanlagda trädarean i brösthöjd (grundytan) multiplicerat med formhöjden. Om du ska räkna ut volymen på EN gran kan du räkna om diametern till area och multiplicera med halva trädhöjden så får du ett ungefärligt mått på trädets volym.

När ska man gallra?

När beståndet har en viss höjd och täthet (som mäts som grundyta) är det dags att gallra. I välröjda bestånd rekommenderas första gallring när beståndets övre höjd är 12-14 meter. En senare gallring utförs vid 16-20 meters höjd. När träden når över cirka 20 meter är stormfällningsrisken stor efter gallring.

Vad är Klavning?

Klava ”skänkel ner” första klavningen i korsklavningen. Det är då längdmåttet tas i Digitapen, och med skänkeln ner är måttbandet som rakast. Se till att måttbandet ligger efter stammen och att det inte finns t ex kvistar som gör att det blir en bukt på måttbandet.

Vad händer om man gallrar för sent?

OM skogen gallras när den är över 20 meter bör beståndet få stå kvar 15-20 år på goda marker och ännu längre tid på svaga marker innan det slutavverkas. Då hinner de kvarstående träden reagera på gallringen. Men ju längre beståndet står, desto större risk att det fälls av vinden.

Vad händer i beståndet när man gallrar många små stammar?

Ju mer välslutet, desto bättre trädform, det vill säga mindre avsmalnande stammar. Efter gallring ökar vindens påverkan på träden. De reagerar genom att växa mer i nedre delen av stammen, men höjdtillväxten blir i stort sett oförändrad. Träden blir alltså mer konformade av gallringen, åtminstone i början.

Vad är en Gallringsmall?

Mått på hur stor andel av skogen som tas ut vid gallring (utglesning av skogen). Anges som hur stor andel av grundyta, volym eller stamantal som tagits ut. Vanligast är andel av grundytan.

Hur många gånger ska man gallra?

Det vanliga är att gallra mellan en och tre gånger under en omloppstid. Genom att gallra ger du också beståndet ökad motståndskraft mot olika skador. Du kan reglera blandningen av trädslag utifrån växtplatsens förutsättningar och den inriktning du har för din produktion.

Share this post