Frågor

Vad ingar i ej skattepliktiga intakter?

Vad ingår i ej skattepliktiga intäkter?

Ej skattepliktiga intäkter är intäkter som har bokförts men som inte ska påverka det skattemässiga resultatet. Ett vanligt exemplet är intäktsränta på skattekontot samt utdelning från dotterbolag. Dessa intäkter har ökat företagets resultat men ska inte beskattas.

Vad är skattepliktiga intäkter?

Huvudprincipen är att alla intäkter är skattepliktiga och en fysisk eller juridisk person skall därför ta upp alla intäkter vid försäljning av varor eller tjänster till beskattning om det inte finns undantag för intäkter som inte är skattepliktiga.

Vad är skattepliktiga inkomster?

Skattepliktiga inkomster är med vissa undantag alla inkomster i pengar eller pengars värde. Till skattefria inkomster hör bl. a. vissa socialunderstöd, pensioner, dagpenningar och ersättningar, t.

Vad är en kostnadsersättning?

Med kostnadsersättning avses en separat ersättning vid sidan av lönen för att täcka avdragsgilla utgifter som en anställd har i tjänsten. Med övrig kostnadsersättning avses annan ersättning än traktamente och reseersättning, till exempel för telefonsamtal eller egna verktyg.

Hur beskattas kostnadsersättning?

Kostnadsersättningar är skattefria om de motsvarar skattemässigt avdragsgilla utgifter i tjänsten för arbetsgivaren och den anställde. Skattefriheten för kostnadsersättningar innebär att arbetsgivaren inte behöver redovisa och betala arbetsgivaravgift och preliminärskatt på den utbetalda ersättningen.

Är träningsredskap avdragsgillt?

Motionsutrustning och liknande. När det gäller utrustning anser Skatteverket att det nu är klarlagt att arbetsgivare inte kan tillhandahålla (skattefritt) t ex motionsutrustning eller liknande för användning i en anställds bostad. Detta gäller i princip alla former av utrustning, t ex motionsband, skivstång och hantlar …

När ska en intäkt bokföras?

En intäkt ska redovisas i resultaträkningen när sannolika framtida ekonomiska fördelar i form av ökning av värdet på en tillgång eller minskning av värdet på en skuld kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Share this post