Populära

Varfor ska man ha ett sparkonto?

Varför ska man ha ett sparkonto?

Öppna ett sparkonto Det vanligaste sättet att spara pengar på är att ha ett sparkonto hos sin bank. Ett sparkonto har oftast inte någon ränta som gör att ens pengar kan växa, men det betyder att beloppet på sparkontot inte heller kan minska. I vissa fall kan dock ett sparkonto ha en sparränta på cirka 1 procent.

Är det värt att ha sparkonto?

En annan fördel med sparkontot jämfört med räntefonden, enligt Patrick Siegbahn, är enkelheten och transparensen. ”Det är lättare att välja, ju högre ränta desto bättre, och mycket lättare att förstå sig på än en räntefond.”

Vad innebär ett sparkonto?

Sparkonto är en typ av bankkonto med högre sparränta än ett transaktionskonto. Sparkonton används främst för att göra insättningar och uttag av mindre regelbunden natur och banker erbjuder ofta bättre räntevillkor på sparkonton för att attrahera och behålla insatta medel på kontot.

Vart ska man ha sparkonto?

Sparkonton i en bank eller ett kreditmarknadsbolag måste ha tillstånd av Finansinspektionen för att få ta emot pengar från privatpersoner och företag. Sparkonton i sådana företag är trygga eftersom sparandet skyddas av en statlig insättningsgaranti – bankgaranti. Däremot har konton hos sparkassor inget sådant skydd.

Vad innebär det att spara på sparkonto bankkonto?

Vad är ett sparkonto? Ett sparkonto är, precis som det låter, ett bankkonto där du kan spara pengar. Det är en trygg sparform, där du vet precis hur mycket pengar du kommer ha på kontot om ett år. På ett sparkonto sparar du alltså helt utan risk, men det innebär också att du får låg avkastning på pengarna.

Hur mycket ska man ha på sitt sparkonto?

En bra grundregel är att ha två månadslöner på ett sparkonto. Om du äger ditt boende bör du även ha pengar så att du har råd om till exempel frysen går sönder eller om du måste göra större reparationer.

Kan man förlora pengar på ett sparkonto?

Den främsta risken med sparkonton är inflationen. Sverige har ett inflationsmål på 2 procent. Det innebär att om ditt sparkonto ger sämre avkastning än rådande inflation kommer du att förlora pengar på sikt.

Share this post