Ny

Hur fordelas aktiebolagets resultat?

Hur fördelas aktiebolagets resultat?

I ett aktiebolag fördelas vinsten till aktieägarna genom utdelning. Utdelningen beskattas hos aktieägaren som inkomst av kapital. Särskilda regler gäller för fåmansföretag. En ägare som arbetar i bolaget är anställd och lönen beskattas på samma sätt som för anställda som inte har aktier.

Är företaget aktivt eller passivt?

En person som driver en enskild näringsverksamhet måste uppge om verksamheten drivs aktivt eller passivt. En aktiv näringsverksamhet är en verksamhet som bedrivs med den egna arbetsinsatsen. Är näringsverksamheten passiv arbetar man inte själv i verksamheten.

Vad räknas som aktiv näringsverksamhet?

En näringsverksamhet betraktas enligt huvudregeln som aktiv om näringsidkaren arbetat i verksamheten minst en tredjedels årsarbetstid, dvs 500 timmar under inkomståret.

Hur beskattas resultatet i ett HB KB?

I ett handelsbolag beskattas delägarna för sin andel av verksamhetens vinst. Handelsbolaget beskattas inte för vinsten. Istället beskattas varje delägare för sin andel av vinsten. Under året kan du som delägare ta ut pengar ur ditt bolag.

Får ett aktiebolag gå med förlust?

Ett företag kan gå med förlust så länge företaget inte hamnar i obestånd, alltså ett läge där de inte kan betala sina skulder och ekonomiska åtaganden. Ett aktiebolag måste upprätta en så kallad kontrollbalansräkning när halva aktiekapitalet är förbrukat.

Hur beskattas vinsten i ett kommanditbolag?

Ett kommanditbolag eller ett handelsbolag betalar ingen skatt på vinsten. Det är däremot delägarna i ett kommanditbolag som betalar inkomstskatt samt egenavgifter på sin del av företagets vinst.

Hur mycket skatt betalar man i ett handelsbolag?

Redan under det året då handelsbolaget får in inkomster ska ni som delägare betala preliminärskatt. Som delägare i handelsbolaget är du själv ansvarig för att betala in dina skatter och avgifter. Skatten ska du betala med lika stora belopp varje månad och kallas preliminärskatt.

Share this post