Populära

Hur stalls diagnosen bipolar sjukdom?

Hur ställs diagnosen bipolär sjukdom?

Symtomen på bipolär sjukdom är att du har olika perioder av mani och depression. Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk medan depression innebär motsatsen, att all lust, glädje och energi har tagit slut. Att humöret svänger kraftigt mellan två motpoler är det som gett namn åt bipolär sjukdom.

DIAGNOSTIK. Det finns ingen vedertagen diagnostisk biomarkör för bipolär sjukdom. Diagnosen är klinisk och ställs efter en noggrann anamnes med stöd av kliniska skattningsskalor.

Hur påverkar bipolär sjukdom livet?

Vid bipolär sjukdom är det svårt att upprätthålla regelbundenhet och rutiner eftersom skiftningarna i stämningsläge och aktivitetsnivå gör att man periodvis drar ner på aktiviteter alternativt ägnar sig åt fler aktiviteter än vanligt. Det sociala livet tenderar också att påverkas mycket.

Hur går en utredning till bipolär?

Vid en utredning av bipolär sjukdom på bipolärmottagning träffar patienten först och främst en läkare. Patientens berättelse om symtom, sjukdomsförlopp och tidigare journaler ligger till grund för psykiaterns bedömning. Information från närstående är av stort värde för att diagnosen ska bli rätt.

Vad får man för medicin mot bipolär?

För dig som har bipolär sjukdom kan psykologisk behandling vara ett komplement till läkemedel. Behandlingen kan både minska symtomen och förebygga nya sjukdomsperioder. Du kan få terapi när ditt stämningsläge har stabiliserats. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den vanligaste behandlingen.

Hur gör man utredning bipolär?

Utredningen görs på en psykiatrisk mottagning Du blir intervjuad och får berätta hur du mår nu och hur du har mått under olika perioder i ditt liv. Du får ofta fylla i fler formulär och själv berätta utförligt om dina symtom och besvär.

Share this post