Trendig

Vilka ager hedgefonder?

Vilka äger hedgefonder?

De ursprungliga investerarna i hedgefonder var förmögna privatpersoner. Därefter har även institutionella investerare, såsom stiftelser, pensionsfonder och försäkringsbolag, placerat en del av sitt kapital i detta tillgångsslag. I dag finns dock hedgefonder även för småsparare med litet kapital att placera.

Är fond en juridisk person?

1 § lagen om värdepappersfonder och 12 kap. 1 § LAIF). Den består endast av en förmögenhetsmassa. Det innebär att andelsägarna i fonden inte äger andelar i en juridisk person.

Varför finns hedgefonder?

Tanken med hedgefonder är att fondsparare ska kunna få avkastning oavsett om marknaderna går upp eller ner. Många andra fondtyper har avkastningsmål mot ett index, det vill säga att fondens innehav ska utvecklas bättre än de aktier som ingår i indexet. Ett vanligt index att jämföra avkastningen mot är OMX Stockholm 30.

Vilken hedgefond?

Bästa hedgefond endast sett till värdeutveckling de senaste fem åren är Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK. Fonden är emellertid också den dyraste med en ganska rejäl avgift – men likväl också en av de mest ägda hedgefonderna hos Avanza.

Hur tjänar hedgefonder pengar?

Hedgefonder har ofta (men inte alltid) högre avgifter eftersom de är tänkta att vara mer specialiserade. Många hedgefonder använder sig av s.k “2 and 20”, vilket innebär en fondavgift på 2% och en provision på 20% av vinsten.

Hur många företag måste en fond placera i?

Som huvudregel får en värdepappersfond inte placera mer än 5 procent i en enskild tillgång. Fonden får dock ha fyra innehav som uppgår till högst tio procent av de samlade tillgångarna. Detta innebär att en värdepappersfond måste ha minst sexton olika innehav.

Hur ska man hedga?

Pairs trading är en hedgingstrategi som innebär att man tar två positioner – en position på en tillgång som stiger i pris och en position på en tillgång som sjunker i pris. På så vis uppstår en hedge eftersom den ena positionen automatiskt skyddar dig mot risken från den andra.

Share this post