Allmänning

Vilka foretagsformer ar juridisk person?

Vilka företagsformer är juridisk person?

En organisation, som bland annat kan sluta avtal, äga egendom, ha fordringar eller skulder och vara part i domstol. Till exempel ett aktiebolag, ett handelsbolag, en förening, en stiftelse, ett dödsbo, ett konkursbo eller en kommun.

Är ett handelsbolag en juridisk person?

Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera bolagsmän, alltså delägare. Bolagsmännen kan vara privatpersoner eller företag. Handelsbolaget är i sig en juridisk person.

Är alla företag en juridisk person?

En juridisk person är ett subjekt som inte är en fysisk person, men som kan ha samma juridiska rättigheter och skyldigheter som en fysisk person. En juridisk person kan vara ett företag, förening, en stiftelse, en organisation eller en stat.

Vad kallas den form av handelsbolag som har två typer av delägare?

Kommanditbolag. Ett kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag där vissa bolagsmäns ansvar är begränsat till vad de har satsat i bolaget. Dessa bolagsmän kallas kommanditdelägare.

Hur ska vinsten fördelas i ett handelsbolag?

Resultatet ska fördelas mellan delägarna enligt ett bolagsavtal, vilket kan vara skriftligt eller muntligt. Om avtal inte har upprättats ska resultatet fördelas enligt lagen om handelsbolag och enkla bolag. Det innebär att varje delägare tillgodoräknas dels ränta på insatt kapital, dels skäligt arvode för sitt arbete.

Vad kallas ägarna i ett handelsbolag?

Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera bolagsmän, alltså delägare. I ett handelsbolag är bolagsmännen personligt ansvariga för företagets avtal och skulder.

Vad är vinstfördelning?

Enskilda firmor och handelsbolag kan, istället för att skatta all vinst under Inkomstlaget näringsverksamhet, skatta en del av vinsten under Inkomstlaget kapital. Detta kallas räntefördelning.

https://www.youtube.com/watch?v=u3b9h0rOtIY

Share this post