Trendig

Vad ar ett anstallningsskydd?

Vad är ett anställningsskydd?

Lagen om anställningsskydd, LAS, inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.

Vad gäller lagen om anställningsskydd?

Lagen om anställningsskydd, LAS, begränsar arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. Under vissa förutsättningar ger den också tidigare anställda företrädesrätt till återanställning. Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal gäller tillsvidare.

Vad menas med oreglerad arbetstid?

Oreglerad arbetstid Du omfattas av arbetstidslagen och arbetstidsavtal eftersom arbetsgivaren i någon form kontrollerar ditt arbete. En form av oreglerad arbetstid där du i princip bestämmer helt själv var och när du utför dina arbetsuppgifter. Begreppet används bland annat inom det statliga området.

Hur räknar man ut anställningstid?

Med sammanlagd anställningstid menas att varje dag som du varit anställd av arbetsgivaren ska räknas med. Det behöver inte vara fråga om sammanhängande anställningstid, så om du tidigare haft en tidsbegränsad anställning, varit föräldraledig, studieledig, sjuk eller tjänstledig räknas den tiden med.

Vilka lagar gäller vid de anställdas uppsägningar?

LAS betyder Lagen om Anställningsskydd och är en lag som är till för att skydda anställda. Lagen reglerar hur en arbetsgivare får hantera situationer som uppsägningar och provanställningar. Enligt LAS får en arbetsgivare till exempel inte säga upp en anställd utan att ha en så kallad saklig grund.

När får man Arbetsvägra?

En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten. Arbetsvägran kan vara godtagbar om arbetsordern varit otydlig eller inneburit fara för liv och hälsa.

Vad betyder oreglerad?

1) Ej ordnad eller inrättad efter bestämda föreskrifter / normer. 3) Om sjö eller vatten- drag: icke reglerad.

Kan oreglerad anställning vara?

Enligt avtalet för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer kan vissa arbetstagare ha förtroendearbetstid (oreglerad arbetstid). Förtroendearbetstid tillämpas för arbetstagare som på grund av arbetets karaktär samt verksamhetens innehåll, omfattning och inriktning planerar arbetet tillsammans med arbetsgivaren.

Får man tillgodoräkna sig tidigare anställningstid?

Beräkning av anställningstid görs med utgångspunkt i den sammanlagda arbetstiden hos arbetsgivaren. Det finns alltså inget krav på att anställningen måste vara sammanhängande. Enligt LAS regler kan du alltså tillgodoräkna dig även din tidigare anställningstid hos arbetsgivaren (22 § fjärde stycket LAS).

Vad säger lagen om avsked?

Ett anställningsförhållande kan upphöra genom uppsägning (7 §) eller avsked (18 §). Vid uppsägning avslutas inte anställningsavtalet omedelbart, utan under en viss uppsägningstid (11 §) har arbetstagaren rätt till lön och andra anställningsförmåner även om denne inte längre har några arbetsuppgifter.

Share this post