Blogga

Hur lang tid tar det att utveckla vaccin?

Hur lång tid tar det att utveckla vaccin?

Forskning och utveckling av vacciner har alltid varit en utmanande och tidskrävande process. Normalt kan det ta över ett decennium från labbet till godkännande och bred användning i befolkningen.

Hur kunde vaccinet tas fram så fort?

– Det finns många anledningar till att ett vaccin kunnat tas fram så fort. Virusets genetiska kod blev snabbt kartlagd och då gruppen coronavirus är kända sedan tidigare, fanns redan kunskap om sjukdomsmekanismer samt vaccinutvecklingsprojekt.

Vilka vacciner är godkända i EU?

EU:s vaccinportfölj Kommissionen har hittills godkänt fem vacciner – från Biontech och Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV och Novavax – efter Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) positiva bedömning av vaccinernas säkerhet och effektivitet. EMA håller också på att utvärdera flera andra vacciner.

Hur länge har Corona pågått?

Det finns olika uppgifter om när första sjukdomsfallet inträffade – det som brukar kallas för indexfall. Det första kända fallet kan dock spåras till Wuhan den 1 december 2019 och under december månad ökade antalet fall i Hubei-provinsen gradvis.

När kommer nya vaccinet?

Nuvaxovid blir ett nytt och kompletterande vaccin. Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att ge personer som ännu inte vaccinerats möjligheten att välja Nuvaxovid. Nuvaxovid har ännu inte levererats till Sverige, men väntas komma inom den närmaste månaden.

Vem uppfann Covidvaccinet?

I Katalin Karikós forskning upptäcktes att det behövdes ett ämne som kallas lipofektin för att transportera mRNA genom cellmembranet. 1997 träffade Katalin Karikó immunologen Drew Weissman. Deras samarbete var avgörande och blev grunden för mRNA-baserade vacciner.

Hur lång tid ska det gå mellan vaccinationer?

en första påfyllnadsdos till alla över 18 år tre månader efter primärvaccination. en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 till följande grupper tidigast fyra månader efter första påfyllnadsdosen. För personer med immunbrist rekommenderas ett intervall från tre månader.

Share this post