Allmänning

Far man jobba extra pa annat jobb under foraldraledighet?

Får man jobba extra på annat jobb under föräldraledighet?

Du kan söka så många jobb du vill och gå på anställningsintervjuer under din föräldraledighet. Däremot får du inte börja arbeta på en annan arbetsplats utan godkännande av din nuvarande arbetsgivare. Ett bra tips är att vänta med att säga upp dig tills du har ett skriftligt anställningsavtal på det nya jobbet.

Kan man jobba samtidigt som man är föräldraledig?

Enligt föräldraledighetslagen har du som förälder rätt att arbeta deltid. Hur mycket du kan gå ner i tid beror på om du tar ut föräldrapenning eller inte. Om du tar ut föräldrapenning har du rätt att korta ner din normala arbetstid med 75, 50, 25 eller 12,5 procent.

Får man ha barn på förskola när man är föräldraledig?

Barn ska få gå i förskolan så mycket som det behövs om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

Har föräldern rätt att gå ner i arbetstid med 25 procent?

Ja, en förälder har rätt att gå ner i arbetstid med 25 procent så länge minst en av föräldrarna får vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag för barnet. Föräldern har rätt att göra det till och med juni det år barnet fyller 19.

Hur ska arbetsgivaren anmäla föräldrapenning?

Anmäla föräldrapenning till Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska: Lämna svar på inkomstförfrågan om Försäkringskassan ber om det. Om medarbetaren vill förlänga sin föräldraledighet, ska hen meddela dig som arbetsgivare senast två månader innan hen skulle börjat jobba.

När ska medarbetaren förlänga sin föräldraledighet?

Hen har rätt att vara ledig under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen och sju veckor efter förlossningen. Om medarbetaren vill förlänga sin föräldraledighet, ska hen meddela dig som arbetsgivare senast två månader innan hen skulle börjat jobba.

Share this post