Populära

Kan min arbetsgivare se vad jag gor pa datorn?

Kan min arbetsgivare se vad jag gör på datorn?

I vilken utsträckning din arbetsgivare sedan har rätt att kontrollera din e-post och datoranvändning beror på kontrollens syfte och hur den genomförs. Arbetsgivare ska följa god sed på arbetsmarknaden och reglerna i dataskyddsförordningen.

Vad gör en sk keylogger och varför skyddar inte kryptering och liknande mot detta?

En så kallad “keylogger” är en programvara eller hårdvara som loggar information som du har matat in via ditt tangentbord. Varför man använder keyloggers är för att fånga upp eventuell känslig information som exempelvis lösenord, kontonamn eller personliga koder.

Hur fungerar en keylogger?

Keyloggern registrerar alla knappar som trycks ned och kan på så vis till exempel få reda på lösenord. Syftet är ofta att stjäla viktig information, som till exempel lösenord, av datoranvändare. Keyloggers installeras oftast på en dator med hjälp av en fjärrstyrd trojansk häst.

Vad betyder keylogger?

En ’keylogger’ är programvara eller hårdvara som loggar den information som en användare matar in via tangentbord eller liknande enheter. Syftet kan variera från att fånga upp information som betraktas som hemlig eller känslig, som t.

Vad innebär en sk wrapper i samband med trojaner?

Syftet med dessa är oftast brottslighet. Du laddar ned programvaran frivilligt i god tro och ger då den trojanska hästen tillgång till att kopiera, blockera eller radera all din data. Ett exempel på detta är en s.k. banktrojan där de är ute efter information om dina bakuppgifter och inloggningar.

Kan mitt jobbet se vad jag surfar på?

Om du surfar på jobbet kan din arbetsgivare se på företagets server vilka sidor du har besökt, även om du har din webbläsare inställd på privat surfning. För att bli helt ospårbar bör man använda nätverk som Tor och VPN‑tjänster.

Vad innebär Covert Channel i samband med en trojan?

Lampson introducerade begreppet ”covert channel” för hur information kan läcka mel- lan säkerhetsnivåer i en stordator via en kanal som inte är avsedd för informationsöver- föring.

Får företag avlyssna?

Det är vanligt att arbetsgivare spelar in samtal mellan arbetstagare och konsument, särskilt när verksamheten bedrivs via telefon. Syftet brukar då vara att höja kvalitén på tjänsterna som erbjuds. För att avlyssna samtalen kan arbetsgivaren först behöva förhandla med facket (lag om medbestämmande i arbetslivet).

Share this post