Populära

Hur koper man rattigheter till musik?

Hur köper man rättigheter till musik?

De flesta musikskapare väljer att skriva avtal med något musikförlag som sedan hjälper till både med administration, finansiering och marknadsföring. Är man intresserad av att köpa rättigheter till musik skall man i första hand ta kontakt med personen som innehar upphovsrätten.

Får man släppa en cover på Spotify?

Vill du lägga upp en cover på Spotify eller någon annan musiktjänst? Då behöver du en licens som ger dig rättigheterna att släppa låten offentligt. Att använda DistroKid är det enklaste och snabbaste sättet att ladda upp en cover. DistroKid är en amerikansk distributör som du kan köpa licenser från.

När får du som upphovsperson ekonomisk ersättning av Stim?

De som skriver musik och text, upphovspersoner, har enligt upphovsrättslagen rätt till ersättning när deras musik framförs offentligt. När du spelar musik i din verksamhet behöver du upphovspersonernas tillstånd – det får du via din musiklicens från Stim.

Hur betalar man Stim?

En Stimlicens skaffar du för att enkelt kunna spela musik på laglig väg. Stim tar betalt för musikanvändning som sker inom verksamheter, föreningar, på offentliga platser, mm. Pengarna betalar vi sedan ut till de musikskapare och musikförlag som är anslutna till Stim.

Hur länge gäller upphovsrätt för musik?

Hur länge gäller upphovsrätten? Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever och i ytterligare 70 år därefter. När upphovspersonen dör övergår upphovsrätten till de efterlevande genom arv eller testamente.

Får Stimersättning?

När din musik spelas i radio och tv får du ersättning per spelad minut. För streamingtjänster får du ersättning per lyssning när din låt spelats i minst 30 sekunder.

Vem ansluter sig till Stim?

Alla som har skrivit en låt som spelats offentligt, eller blivit utgiven, kan ansluta sig till Stim. Om du skrivit kontrakt med ett musikförlag kan du också gå med i Stim, även om din musik ännu inte spelats offentligt.

Share this post