Blogga

Vad kannetecknar en RCT?

Vad kännetecknar en RCT?

Vad är en randomiserad, kontrollerad studie? Huvudkravet på ett randomiserat, kontrollerat försök är att studien är – ja, just det – randomiserad och kontrollerad. En behandlingsstudie innebär att den nya behandlingen, som man önskar att få veta mer om, blir jämförd med en annan behandling, en kontrollbehandling.

Hur Kvalitetsgranskar man artiklar?

En viktig fråga att ta ställning till är om översikten fångat in alla relevanta artiklar. Om någon studie saknas kan det antingen bero på att sökstrategin inte är tillräckligt bra eller på publikationsbias. Intressekonflikter kan påverka vilka studier som inkluderats, något som kan vara svårt att kontrollera.

Vad betyder randomized controlled trial?

Randomiserade kontrollerade studier (Randomized Controlled Trials). Studier där interventionsgruppen jämförs med en slumpvis utvald kontrollgrupp. Detta görs bland annat för att undvika s k placebo-effekt. Ett exempel kan vara att man testar ett nytt läkemedel.

Vad är Studiepopulation?

En grupp personer som har något gemensamt. En klinisk studie utförs i regel på ett urval ur en population, en så kallad studiepopulation.

Vad betyder cohort study?

Kohortstudier är undersökningar som följer en avgränsad och noggrant beskriven grupp, en kohort, under längre tid. Ofta jämförs undergrupper i kohorten som (utan forskarnas medverkan) har fått olika behandling eller utsatts för olika hälsorisker.

Vad är en enskild studie?

Randomiserad kontrollerad studie (förkortat RCT efter engelskans randomized controlled trial, även randomiserad interventionsstudie) är en bland annat inom klinisk medicinsk forskning använd studiedesign där deltagarna slumpmässigt, det vill säga randomiserat, väljs till den grupp som får den intervention/behandling …

Vad är icke randomiserad kontrollerad studie?

Termen kontrollerade syftar på kontrollgruppen. RCT-design anses vara bästa sättet att undvika bias, systematiska fel. Icke-randomiserade studier – öppna studier. Med öppna studier menas studier utan kontrollgrupp eller studier där kontrollgrupp skapats via matchning av individer, t ex kvasi-experimentella studier.

Vad betyder ordet kohort?

Kohort kommer ursprungligen från latinets cohors, ’inhägnad, något avskilt’. Det kom sedan att användas om undertrupper i den romerska armén, alltså om en avskild grupp.

Vad är longitudinell kohortstudie?

Longitudinella studier (individen mäts mer än en gång) En Kohortstudie ger i regel säkrare slutsatser än en Fall-kontrollstudie. Liknar fall kontrollstudien men skillnaden är att man här utgår från en grupp individer med en speciell egenskap, t ex rökare och ser vad som hänt med dem.

Share this post