Rekommendationer

Nar infordes hogkostnadsskydd for tandvard?

När infördes högkostnadsskydd för tandvård?

Tandvårdsreformen 2008 Regeringen införde därför ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) för att öka besöksfrekvensen och ett högkostnadsskydd för att minska de ekonomiska hindren för personer med stora tandvårdsbehov att genomföra den tandvård de behöver.

När fylls tandvårdsbidraget på?

Det heter allmänt tandvårdsbidrag, ATB: Från och med det år du fyller 24 år och till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 år och till och med det år du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år. Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.

Vad gäller högkostnadsskydd för tandvård?

Högkostnadsskydd för tandvård börjar gälla när de så kallade referenspriserna för tandvårdöverstiger 3 000 kronor inom ett år. Du får då avdrag för åtgärder som kostar mer än 3 000 kronor. Försäkringskassan prövar om skadan räknas som arbetsskada.

Vad är kostnaden för tandvård i Sverige?

Det brukar ibland sägas att kostnaden för tandvård i Sverige är för hög, och att det i sin tur leder till att människor med låg pension inte upplever att de har råd att gå till tandläkaren.

Hur mycket kostar tandvård för hälso- och sjukvård?

Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri. Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer:

Hur mycket Tandvård kan du få i din region?

Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.

Share this post