Rekommendationer

Vad betyder case control study?

Vad betyder case control study?

En fall–referentstudie eller fall–kontrollstudie (engelska case-control study eller ”case-referent study”) är en vetenskaplig studie som utgår från patientfall med sjukdomen som ska studeras, samt friska referenser. Detta kan ses som en naturlig utvidgning av en tvärsnittstudie.

Vad är matchade kontroller?

Ofta används dock så kallad matchning, som är ett avsteg från regeln om slumpmässigt urval, för att öka studiens effektivitet. Matchning innebär att fall och kontroller görs mer jämförbara med avseende på determinanter viktiga för det utfall som studeras, men som inte ska undersökas i sig (störningsfaktorer, se nedan).

Vad betyder cohort study?

Kohortstudier är undersökningar som följer en avgränsad och noggrant beskriven grupp, en kohort, under längre tid. Ofta jämförs undergrupper i kohorten som (utan forskarnas medverkan) har fått olika behandling eller utsatts för olika hälsorisker.

Vad är en retrospektiv studie?

En observationsstudie kan vara prospektiv eller retrospektiv. Prospektiv innebär att man har inga mätdata utan får börja samla in dem från nu och framåt i tiden. I retrospektiva studier finns mätdata redan tidigare registrerade i något journalarkiv eller i en databas. Det gäller bara att gräva fram dem.

Vad innebär kvalitetsgranskning?

Granskningen syftar till att bedöma i vilken utsträckning studiens resultat beror på systematiska fel (bias). SBU har utvecklat separata granskningsmallar (checklistor) för de olika studietyperna (Bilaga 2–3). Mallarna tar i ett antal frågor upp olika kvalitetsaspekter som påverkar studiernas tillförlitlighet.

Vad är en kvalitetsgranskning?

Syftet med kvalitetsgranskningarna är att påverka och utveckla kvaliteten i enskilda utbildningar utifrån de mål som uttrycks i regelverket. Alla granskningar resulterar i ett beslut med myndighetens bedömning, samt rekommendationer och/eller krav på utveckling och förbättring av utbildningen.

Vad är longitudinell kohortstudie?

Longitudinella studier (individen mäts mer än en gång) En Kohortstudie ger i regel säkrare slutsatser än en Fall-kontrollstudie. Liknar fall kontrollstudien men skillnaden är att man här utgår från en grupp individer med en speciell egenskap, t ex rökare och ser vad som hänt med dem.

Share this post