Ny

Var lamnar man gamla elapparater?

Var lämnar man gamla elapparater?

Det är förordningen om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, som säger att alla gamla elapparater ska samlas in och återvinnas på ett säkert och miljöriktigt sätt. El-Kretsen är näringslivets dominerande servicebolag för insamling och återvinning av elektriska och elektroniska produkter.

Vad gör man med gammal elektronik?

Kommunernas återvinningscentraler tar emot alla typer av elavfall. Kommunen kan även hämta större elavfall, till exempel kyl eller frys, mot en avgift. Alla butiker som säljer ny elektronik måste ta emot och återvinna gamla elprylar.

Får man slänga elektronik i grovsopor?

Slänger man grovsopor i soprummet som elektronik, möbler, hela krukväxter, persienner, sprayburkar, byggmaterial och farligt avfall i soprummet så ligger dessa kvar och skräpar ner tills någon boende, eller föreningen tar hand om dem.

Hur mycket elektronik återvinns i Sverige?

Svenskarna återvinner allt fler uttjänta elprodukter. Under 2014 återvann vi totalt 147 500 ton elavfall, vilket motsvarar drygt 15 kilo per person, visar statistik från El- kretsen och våra samarbetskommuner. Framförallt är vi bra på att återvinna stora produkter, som kylskåp, frysar, vitvaror och tv-apparater.

Hur sorterar man elektronik?

Kommunernas återvinningscentraler tar emot allt elavfall. Alla butiker som säljer ny elektronik måste ta emot och återvinna gamla elprylar. I mindre butiker gäller en mot en-principen, alltså de återvinner din gamla eltandborste när du köper en ny.

Vad sorteras som elektronik?

Det mesta som har en sladd och batteri ska sorteras som elavfall. Exempelvis, dator, datorskärm, skrivare, tangentbord, router och alla typer av telefoner och läsplattor. Möjligheten till att slänga elavfall varierar på vart du bor, men det kan exempelvis finnas där du slänger dina grovsopor eller vid din sopstation.

Var slänger man rakapparat?

rakapparater, hårfönar, mobiltelefoner, lysrör, glödlampor och småbatterier. C. Lämnas på bemannad Återvinningscentral.

Vilka ämnen kan återvinnas och återanvändas i elektronikskrot?

Koppar, aluminium och järn återvinns på smältverk. Kretskorten i datorer, mobiltelefoner och andra IT-produkter innehåller små mängder ädelmetaller, till exempel guld och silver, som också återvinns och används som råvara i nya produkter. Tyg, trä och plast som inte kan återvinnas förbränns på särskilda anläggningar.

Var slänger man plastpåsar?

Lämna dina plastförpackningar på en återvinningsstation….Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger lösa, för att underlätta återvinningen.

  • Pantflaskor i plast lämnas mot pant i butiken.
  • Stora plastförpackningar som inte går in i behållarens öppning lämnas till kommunens återvinningscentral.

Hur vet man att en produkt ska till elavfall?

Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter. Hela produkten ska då lämnas in. Du behöver alltså inte ta ut batteriet.

Vad gäller för insamling av elavfall?

Insamling av el-avfall från hushållen sker främst på kommunernas bemannande återvinningscentraler, det finns 580 runt om i landet. Men en majoritet av kommunerna har flera olika insamlingssystem för elavfall, både fastighetsnära och konsumentnära. Sedan 1 oktober 2015 har butiker ett ansvar för att ta emot elavfall.

Vad händer med produkterna vi slänger?

Värdefulla material, som till exempel guld i kretskort och andra typer av metaller, återvinns och blir nya produkter. Plaster kan förbrännas för att ge energi och ärrvärme. Farliga ämnen och material tas tillvara på ett sätt som gör att de inte sprids vidare till människor eller natur.

Share this post