Blogga

Vad ar Primarstralar?

Vad är Primärstrålar?

Genom primärstrålning. Då kommer strålningen direkt från radiograferingsutrustningen. Genom sekundärstrålning. Då studsar strålningen och ändrar riktning i det bestrålade materialet och kan på så sätt nå dig indirekt.

När används raster?

För att minimera sekundärstrålningen används ett raster. Rastret är uppbyggt av ett stort antal blylameller som står på högkant. I mellanrummet mellan dessa lameller släpps röntgenstrålningen igenom. Ett vanligt raster (parallellraster) släpper bara igenom de strålar som passerar parallellt mot rastret.

Hur genereras röntgenstrålning?

Uppkomst. Röntgenstrålning kan alstras genom att elektroner i vakuum accelereras mot ett metallstycke. När elektronerna avlänkas av atomkärnor i anoden, uppstår ett brett spektrum av röntgenvåglängder – bromsstrålning – där den högsta fotonenergi i keV ges av accelerationsspänningen i kilovolt.

Vad är Sekundärstrålning?

Sekundärstrålning uppstår när en foton interagerar med vävnaden, förlorar lite energi och studsar åt ett annat håll som en foton med mindre energi. Vid lägre kV och små djur absorberas sekundärstrålningen i djuret.

Vad är industriell Radiografering?

Vid radiografering ska strålningsmängden också kontrolleras genom mätning med kalibrerade direktvisande mätinstrument med larmfunktion. Det finns olika gränsvärden för där personer vistas längre stunder och där någon bara vistas tillfälligt. Området för radiografering ska tydligt skyltas och spärras av.

Vad menas med raster?

Raster är ett hjälpmedel som används i grafisk reproteknik för uppdelning av en bild i punkter eller linjer för att vid tryckning möjliggöra återgivning av bildens halvtoner. Ett fotografi innehåller kontinuerliga toner, en tryckpress kan inte hantera sådana.

Vad är skillnaden mellan vektor och raster data?

Medan rasterdata lagras i form av bilder, lagras vektordata snarast i form av en tabell där varje objekt har en egen rad där information om dess läge och egenskaper läggs in. Vektordata får formen av en bild först då de visualiseras i ett GIS-program. Statistiska data och mätdata är vanligen sparade i vektorformat.

Share this post