Trendig

Vem omfattas av 3 12-reglerna?

Vem omfattas av 3 12-reglerna?

1.2 Vem kan använda 3:12-reglerna? Det är ägare/delägare i fåmansföretag och fåmanshandelsbolag som ska beskattas enligt 3:12-reglerna. För att reglerna om utdelning och kapitalvinst ska tillämpas ska ägaren eller någon närstående har varit aktiv i företaget direkt eller indirekt de senaste fem åren.

Varför finns 3 12-reglerna?

För att förhindra att arbetsinkomster omvandlads till lägre beskattad utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag införde lagstiftarna särskilda regler i 3 § 12 mom. i den dåvarande lagen om statlig inkomstskatt. Därav namnet 3:12-regler.

När ändrades 3 12-reglerna?

År 2006 förändrades 3:12-reglerna så att de blev mycket mer generösa. Syftet var bl a att stimulera företagande och sysselsättning inom familje- ägda företag.

Hur fungerar K10?

Du använder K10 blanketten för att beräkna hur inkomsten ska fördelas mellan de olika inkomstslagen. Mer specifikt använder du blanketten för att räkna ut det s.k. gränsbeloppet, vilket är det högsta belopp en delägare kan ta ut i utdelning i inkomstslagets kapital.

Vad innebär Konsultregeln?

Enligt konsultregeln räknas alla aktieägare som är verksamma i företaget i betydande omfattning som en enda person, varför exempelvis ett konsultföretag, som ägs av de anställda kan vara ett fåmansföretag även om det bestämmande inflytande inte innehas av fyra eller färre.

Vem är närstående 3 12?

Med fåmansföretag menas aktiebolag och ekonomiska föreningar där fyra eller färre personer, direkt eller indirekt, äger mer än hälften av rösterna i bolaget. Då ska även närstående personer (make, barn, föräldrar med flera) räknas in. Delägaren och närstående till delägaren räknas som en enda person.

När ska man lämna K10?

När ska man fylla i K10? K10-blanketten lämnas in årsvis tillsammans med din privata inkomstdeklaration. Det finns inget krav på att lämna in K10 om det inte har skett någon utdelning eller försäljning av aktier i företaget.

Share this post