Allmänning

Vad maste arbetsgivaren forhandla om?

Vad måste arbetsgivaren förhandla om?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Måste man gå på kickoff?

– Det kan vara knepigt att avgöra när arbetet övergår i fritid vid till exempel en konferens eller en kickoff med olika aktiviteter på både kvällar och helger. Men är det obligatorisk närvaro utanför ordinarie arbetstid ska det utgå någon form av ersättning.

Måste man åka på konferens?

För den del av konferensen som infaller under ordinarie arbetstid är det obligatoriskt för alla medarbetare att närvara. Du ingår då du tar anställning ett avtal med din arbetsgivare och där står när och hur mycket du ska arbeta och infaller konferensen under den tiden ska du närvara.

Varför har man kick off?

En kickoff förenas ofta med olika sorters aktiviteter, exempelvis teambuildingaktiviteter, ämnade att skapa en känsla av samhörighet och för att förmedla företagets eller organisationens målsättningar och visioner för det kommande året. Kickoff kommer av engelskans kickoff meeting som används i projektsammanhang.

Vad händer om arbetsgivare inte förhandlar?

Om parterna inte kommer överens Det ligger på arbetsgivaren att planera sin verksamhet så att denne kan fullgöra sin förhandlingsskyldighet. När arbetsgivaren kan anses ha fullgjort sin förhandlingsskyldighet får denne fatta sitt beslut. Om möjligt så kontakta regionkontoret innan förhandlingen avslutas.

Vad kan man förhandla om?

Fler semesterdagar och mer tjänstepension är bara några av de förmåner som du kan förhandla om. Tänk taktiskt, för att få igenom en förmån föreslå tre ungefär lika dyra, annars är risken stor att du bara får den billigaste förmånen. En eldriven förmånsbil kan vara ett klokt val både för klimatet och din ekonomi.

Hur man förhandlar pris?

Bestäm dig redan innan du börjar förhandla vad du maximalt är beredd att betala, men börja gärna på en lägre nivå. Vik dig inte, men bli inte arg eller grinig om säljaren inte sänker priset. Den som är fräck kan testa att lägga ett riktigt skambud, typ halva ordinarie priset.

Har en arbetsgivare skyldighet att självmant förhandla med facket i vissa fall?

Enligt MBL, Lagen om medbestämmande i arbetslivet, är arbetsgivaren skyldig att förhandla om förändringar på arbetsplatsen. I vissa fall har den allmänna förhandlingsrätten i paragraf 10 § MBL förstärkts så att arbetsgivaren är skyldig att själv ta initiativ till förhandlingar innan hen fattar beslut.

Vad är Förhandlingsprotokoll?

Protokollet är en slags minnesanteckningar över vad som avhandlats vid förhandlingen. Det behöver inte skrivas in ordagrant exakt allt som sagts, men det är viktigt att förhandlingsfrågan eller frågorna framgår tydligt och parternas inställning till frågan eller frågorna.

Share this post