Blogga

Vad sager lagen om arbetsplatstraffar?

Vad säger lagen om arbetsplatsträffar?

Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete står att det är praktiskt att i det systematiska arbetsmiljöarbetet utveckla de former för samarbete som redan finns, till exempel arbetsplatsträffar.

Vad gäller för Apt?

APT förutsätter att alla tar ansvar och har möjlighet att bidra, samt är lyhörda för varandras synpunkter, förslag och erfarenheter. Välj en lämplig dialogform utifrån den fråga som ska hanteras, så att alla medarbetare kan komma till tals och känna sig trygga.

Vilka skyldigheter har arbetsgivaren respektive arbetstagaren i Arbetsmiljösammanhang?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.

Är APT lagstadgat?

Det är inte lagstadgat men väl reglerat i kollektivavtal. Frågan är om din arbetsplats har kollektivavtal? Arbetsmiljölagen och dess krav på systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) innehåller bland annat att anställda ska kunna ha inflytande på sin arbetssituation. I kollektivavtal regleras detta oftast i form av APT.

Vad är syftet med apt?

A PT, kort för arbetsplatsträff, ger dig som anställd möjlighet att påverka på arbetsplatsen. Här träffas du, dina kollegor och chef för att diskutera frågor som är aktuella på er arbetsplats, och förhoppningsvis kunna komma fram till lösningar på eventuella problem eller utmaningar.

Är Arbetsplatsträff lagstadgat?

Har chefen rätt i det och har Kommunal godkänt obligatoriet? SVAR: Ja, arbetsgivaren kan bestämma att apt, det vill säga arbetsplatsträffar, är en del av de ordinarie arbetsuppgifterna som ska utföras och ibland finns denna fråga reglerad i lokala avtal med arbetsgivaren.

Kan man ha apt utan chef?

Vad kan medarbetare göra om arbetsplatsen inte har regelbundna APT:n? – Prata med dina kolleger och ta sedan upp saken med chefen. Det kan också vara bra att påminna om arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och rätten för de anställda att bli involverade i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

Vad är Arbetsmiljöinspektionen?

Arbetsmiljöinspektionen (AI) utför den regionala tillsynen av arbetsmiljön. AI har till uppgift att kontrollera att arbetsgivaren lever upp till de krav som ställs i Arbetsmiljölagen och i de föreskrifter som Arbetsmiljöverket utfärdar. Denna kontroll görs vanligtvis genom inspektion.

Vad är inte en arbetsmiljöfråga?

Det finns ingen tydlig definition för vad en arbetsmiljöfråga är, men när man talar om arbetsmiljö så menar man alla tänkbara faktorer som på något sätt är med och påverkar dig och ditt arbete.

Är APT obligatoriskt?

Hur ofta ska man ha Apt?

APT ska med genomföras ungefär varannan vecka för att det ska hinnas med och bli meningsfullt. Ha gärna en stående avsatt tid, då blir det en rutin och lätt att komma ihåg. Samla upp så mycket som möjligt innan mötet.

Är APT frivilligt?

Oftast har man APT en gång i månaden. Större arbetsgivare brukar ha ett lokalt samverkansavtal som kan reglera antal träffar. My Sternberg menar att APT kan vara ett verktyg för att uppfylla både medbestämmandelagen – som säger att arbetsgivaren ska informera om förändringar i verksamheten – och arbetsmiljölagen.

Share this post