Allmänning

Kan man forbjuda rokning pa jobbet?

Kan man förbjuda rökning på jobbet?

Det finns ingen lag om rökfri arbetstid, utan nuvarande lagstiftning fokuserar på anställdas rätt att slippa bli utsatta för passiv rökning på jobbet. Men på allt fler arbetsplatser runt om i landet bestäms att arbetstiden ska vara rökfri.

Får man förbjuda snus på jobbet?

För att sammanfatta kan man säga att det inte är något problem för arbetsgivaren att förbjuda sina arbetstagare att använda tobak under arbetstid. Om det är möjligt för arbetsgivaren att vidta åtgärder om man inte följer förbudet mot snus, till exempel genom uppsägning, är inte helt klarlagt.

Kan arbetsgivare förbjuda snus?

– Man kan också fråga sig om man verkligen har rätt att förbjuda folk att snusa. Vad gäller drogtester brukar man hänvisa till arbetsledningsrätten, vilken ger arbetsgivare rätt att ha regler och policyer på arbetsplatsen.

Vad innebär rökfri arbetstid?

Tobakslagen (1993:581) säger att varje arbetsplats aktivt ska arbeta för att minimera risken för passiv rökning. Rökfri arbetstid innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på sitt arbete. Det betyder att den tid man arbetar eller har paus ska vara rökfri.

När förbjöds rökning på arbetsplats?

Det finns bestämmelser om rökfri arbetsmiljö i tobakslagen som trädde i kraft redan 1993. Den innebär att arbetsgivaren ansvarar för att en arbetstagare inte utsätts för tobaksrök på sin arbetsplats mot sin vilja.

Vad händer om man röker på arbetstid?

Brott mot rökfri arbetstid innebär inga arbetsrättsliga åtgärder. Däremot bör brott mot rökförbudet utgöra grund för uppföljning vid medarbetarsamtalet. Rökfri arbetstid gäller. Det innebär i princip att endast den avtalsenliga rasten är möjlig för rökning.

När försvann rökrum?

Universitetssjukhuset Mas iMalmö gjorde i slutet av 1970-talet en misslyckad ansträngning att införa rökförbud. Nästa försök 20 år senare blev inte heller framgångsrikt. Vid årsskiftet tar Mas ett radikalt grepp för att bli rökfritt. Rökrummen försvinner, både för personal och patienter.

Får man snusa på arbetstid?

Tobaksfri arbetstid innebär att du som anställd av kommunen inte får använda cigaretter eller snus på arbetstid. Tobaksfri arbetstid infördes: År 2012, permanentades i juni 2014.

Hur påverkas livslängden av rökning?

Räknar man bort dem som dör på grund av rökning är ökningen fyra månader bland lågutbildade, och strax över fem månader bland högutbildade. – Skillnaderna kan verka små men när det handlar om förväntad livslängd är det här dramatiska siffror.

Share this post