Frågor

Nar maste svaret till ett anbud komma for att ett avtal skall ha uppstatt?

När måste svaret till ett anbud komma för att ett avtal skall ha uppstått?

AvtL och ett muntligt anbud måste besvaras omedelbart om inte anbudsgivaren medger en viss betänketid. Vad händer om anbudsmottagaren svarar på anbudet för sent? Först och främst ska klargöras att ett svar på anbud har lämnats först när meddelande är anbudsgivaren till handa.

När är ett avtal ingått?

När två eller flera företag eller privatpersoner kommer överens om något utgör det ett avtal. För att ett avtal ska ingås krävs ett anbud (erbjudande, offert), accept (ett bekräftande svar, beställning), och att det är samma innehåll i anbudet och accepten.

Vad är det för typ av förklaringar som utgör anbud i lagens mening?

Anbudet måste vara riktat särskilt till den andra parten (erbjudanden till en obestämd krets kallas utbud och kan ses som en uppmaning till enskilda i denna krets att själva lämna anbud) och innehålla tillräckligt detaljerad information om vad det föreslagna avtalet ska ha för innehåll.

Vad avgör om ett anbud föreligger?

Avgörande är om svaret kommit inom skälig tid. Skälig tid är den tid som anbudsgivaren subjektivt rimligtvis kunde beräkna vara bunden av anbudet och den tid det tar att skicka anbudet och accepten. Vid muntliga anbud gäller inte löftesprincipen.

Har man betänketid vid muntliga anbud?

Vad gäller muntliga anbud är huvudregeln att dessa måste accepteras genast för att bindande avtal ska uppkomma (1 kap. 3 § 2 stycket avtalslagen). I ditt fall har dock erbjudandet lämnats till henne med en veckas betänketid och personen som lämnat anbudet är då bunden av detta under denna tidsfrist.

Vad är skillnaden mellan Ogiltighetsgrunderna svek och ocker?

Tre förhållanden som utgör grund för ogiltighet är: råntvång, där person genom våld eller hot om våld tvingat part att ingå rättshandling – avtal, se 28 § AvtL, svek, någon avsiktligen har vilselett den andra avtalsparten vad gäller information eller uppgifter i avtalet, se 30§ AvtL och ocker, där någon har nyttjat …

Share this post