Blogga

Far man jobba kvall sen dag?

Får man jobba kväll sen dag?

I och med att vissa kollektivavtal gör undantag från kravet om 11 timmars dygnsvila så är det tillåtet att till exempel jobba till 22.00 på kvällen och börja 07.00 nästa dag.

Hur många timmar får man jobba över?

Allmän övertid får tas ut med maximalt 200 timmar per kalenderår. Extra övertid får tas ut med maximalt 150 timmar per arbetstagare och kalenderår. Allmän och extra övertid får för varje arbetstagare totalt uppgå till som mest 48 timmar under en period om 4 veckor eller 50 timmar per kalendermånad.

Hur många nätter jobbar man på en heltid?

SVAR: Heltidsmåttet för en anställd som har mer än 20 procent av arbetstiden förlagd på natten är 36,20 timmar per vecka. Görs beräkningen per månad tar du 36,20 timmar gånger 4,2 veckor, vilket blir ett heltidsmått på 152 timmar.

När har vi rätt till ledighet med betalning från arbetsgivaren?

Permission betyder kort ledighet med lön och beviljas av arbetsgivaren efter ansökan av dig som anställd. Skrivningarna i avtalen kan vara olika, därför måste du börja med att kolla vad som står i just ditt avtal. Du hittar det oftast under rubriken permission. I regel beviljas permission endast för del av arbetsdag.

Kan arbetsgivaren neka läkarbesök?

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger inte några direkta rättigheter åt arbetstagare att gå på läkarbesök på arbetstid utan detta är något som arbetstagare och arbetsgivare avtalar om. Om ni inte har något kollektivavtal får du gå in och titta på det enskilda avtalet och se om det finns utrymme för att gå på läkarbesök.

Måste man bevilja semester?

Huvudregeln är att arbetsgivare ska se till att de anställda tar ut minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet under perioden juni – augusti. Om man har kollektivavtal måste man förhandla med facket innan man bestämmer förläggningen av huvudsemestern.

Har jag rätt att ta semester när jag vill?

Normalt sett har du rätt att ta ut alla dina semesterdagar under året. Du har också rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti. Det är däremot inte säkert att du kan få precis de veckor som du vill om du jobbar på en arbetsplats som måste ha bemanning året om.

Share this post