Blogga

Vem far ta del av patientuppgifter enligt patientdatalagen?

Vem får ta del av patientuppgifter enligt patientdatalagen?

Bara behörig personal får ta del av patientuppgifter Inre sekretess innebär att det endast är personal som är inblandad i vården och behandlingen av patienten, eller av annat skäl behöver uppgifterna för att fullgöra sitt arbete inom hälso- och sjukvården, som får ta del av uppgifter om patienten.

Hur länge kan man se sitt barns journal?

Journalen. Från den dag du fyller 16 år kan du logga in själv på 1177.se och läsa din journal. Fram till den dag du fyller 13 år kan dina vårdnadshavare logga in som sig själva och läsa din journal. Mellan 13 och 15 år kan varken du eller dina vårdnadshavare läsa Journalen.

Vad ska en patientjournal innehålla?

Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.

Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?

Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.

Vad står i din Journal?

Varje gång du söker eller får vård förs en journal. I din journal finns bland annat anteckningar och information om diagnoser och provsvar. Läs mer om vad en journal är här. För att läsa vad som står i din journal via nätet måste du logga inmed e-legitimation.

Vilka sätt kan du läsa journalen på?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Vilken lag reglerar patientuppgifter?

Rätt att ta del av uppgifter 1 § Att en myndighet inom allmän hälso- och sjukvård under vissa förutsättningar är skyldig att lämna ut journalhandlingar och andra handlingar och uppgifter till en patient, framgår av tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2009:525).

Vad står patientdatalagen för?

Patientdatalagen anger att all legitimerad personal och den personal som har särskilt förordnande att utöva visst yrke har skyldighet att föra journalanteckningar för varje patient och vid varje kontakt som gäller vård, både avseende utredning och behandling.

Får anhöriga ta del av journalen?

Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.

Vem får begära ut journal?

Vem kan begära ut journalhandlingar? Alla har rätt att muntligen eller skriftligen begära att få ta del av journal- handlingar, vilka i sak är allmänna handlingar. Alla får dock inte bifall på sin begäran då journalhandlingar omfattas av sekretess.

Vilka lagar reglerar hälso- och sjukvården?

Vårdgivarens skyldigheter finns beskrivna främst i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), tandvårdslagen (TvL), patientlagen (PL), patientdatalagen (PDL) och personalens skyldigheter i patientsäkerhetslagen (PSL). I flera fall är paragraferna i lagarna likalydande men de riktar sig till olika målgrupper.

Share this post