Innehållsförteckning
Kan arbetsgivaren kräva visir?
Ventilationen i våra bostäder är inte tillräcklig för att föra ut smittämnen. Därför ska andningsskydd och visir användas av arbetstagare, vid arbete i någon annans hem, där personer har misstänkt, eller konstaterad covid-19.
Måste man ha munskydd på jobbet?
Munskydd kan användas som en extra åtgärd när en aktivitet inte kan vänta och övriga åtgärder för att minska smittspridningen inte är tillräckliga. På Arbetsmiljöverkets webbplats finns information om riskbedömningar och åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19 på arbetsplatsen.
Kan min arbetsgivare hyra ut mig?
I arbetsledningsrätten finns även en rätt att besluta om omplacering av arbetstagare. Omplaceringsrätten är däremot inte utan inskränkningar. En omplacering är för handen när arbetsgivaren varaktigt förändrar en arbetstagares arbetsuppgifter, arbetsplats eller arbetstid.
Måste man använda visir?
Vid risk för stänk av kroppsvätskor ska du alltid skydda ditt ansikte, det vill säga ögonen, näsan och munnen. Grundregeln är att ett heltäckande visir är tillräckligt för att skydda ansiktet mot stänk, men under pandemin med covid-19 ska du använda ett vätskeresistent munskydd (klass IIR) under visiret.
Kan man återanvända visir?
Ett skyddsvisir som används som personlig skyddsutrustning för att skydda arbetstagare ska användas enligt tillverkarens bruksanvisning. – Det är inte tillåtet att återanvända och rengöra engångsvisir om det inte finns instruktioner om det i tillverkarens bruksanvisning.
Kan arbetsgivaren tvinga mig att ha munskydd?
För tillfället finns det ingen uttrycklig lag som reglerar användning av munskydd men detta gör dock inte att vägran att använda munskydd från din sida, gör att arbetsgivaren inte kan vidta åtgärder.
Måste man ha munskydd på flyget?
Även enskilda flygbolag och flygoperatörer har infört operationella åtgärder. Dessa insatser syftar till att förhindra spridning av viruset och är en förutsättning för att flygtrafiken ska kunna återupptas. Insatserna kan ibland skilja sig mot de rekommendationer som finns i Sverige, exempelvis gällande munskydd.