Populära

Vad star tmo for?

Vad står tmo för?

Traumamedveten omsorg (TMO) är ett forskningsbaserat förhållningssätt för att hjälpa och vägleda vuxna att förstå och bemöta grundläggande behov hos barn och unga som utsatts för allvarliga och traumatiska händelser.

Vad är traumamedveten omsorg?

Traumamedveten omsorg (TMO) är ett forskningsbaserat förhållningssätt utformat av de australiensiska psykologerna dr. Howard Bath och dr. Diana Boswell. Här berättar Howard Bath mer om TMO:

Vad är ett psykologiskt trauma?

Inom psykologin är man idag återhållsam med användandet av ordet trauma. Våra reaktioner på kriser är vanligtvis övergående. Ett psykologiskt trauma är något som drabbar de som inte återhämtar sig från en dramatisk händelse av egen kraft. Hos dem fastnar istället händelsen och de hemsöks av minnet av det som hänt.

Vad är vanliga efterverkningar i ett psykiskt trauma?

Vanliga efterverkningar. Den traumatiska stress som uppkommer hos individer som varit med om ett psykiskt trauma kan indelas i fyra symptomgrupper: Känslomässiga (affektiva) reaktioner med dödsångest, återupplevande, undvikande, förhöjd vaksamhet, dissociation, nedstämdhet, vredesutbrott och skuldkänslor.

Vad är ett trauma?

Ett psykiskt trauma uppstår i en situation som är ovanligt uppskakande, hotar något livsviktigt eller är katastrofal. En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld.

Hur hjärnan skyddas mot trauma?

Således har hjärnan ett alarmsystem och ett regleringssystem som är tätt sammanlänkade med varandra. Vissa hjärnstrukturer, som till exempel amygdala, hippocampus och prefrontala cortex, är särskilt känsliga för hotfulla situationer och potentiellt traumatiserande händelser.

Share this post