Ny

Vad betyder alla beteckningar pa dack?

Vad betyder alla beteckningar på däck?

Om däcket är märkt med 195/65 R16 så står den första siffran för däckets bredaste del i millimeter. Den andra siffran, som är 65 i exemplet står för höjden på ditt däck angett med procent av bredden. R står för radialdäck och 16 står för fälgdiametern.

Var hittar jag belastningsindex?

Belastningsindexet kan avläsas både på däcket och på del 1 av registreringsbeviset. På själva däcket följs däckstorleken av driftbeskrivningen, till exempel 91V. Enligt lastindextabellen står siffran 91 för en maximal belastningskapacitet på 615 kg.

Hur ser man hur gamla däck man har?

Tillverkningsdatumet anges på däckets sida Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 1620 vecka 16 2020.

Vad är Fälgskydd på däck?

Fälgskyddet på ett däck består av en gummilist som löper längsmed kanten på den yttre sidoväggen. Den sticker ut lite över fälgkanten och skyddar därmed fälgen – alltså när däcket kommer i kontakt med trottoarkanten.

Exempel: 205/55 R16. Den första siffran, 205, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 55, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 16, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Vad betyder 98t på däck?

Belastningsindex är egentligen inget annat än ett numeriskt värde som anger den maximala lastvikten som varje däck klarar av. Den maximala kapaciteten per däck anges i kilogram (kg). Belastningsgrad och hastighetsindex bör ses tillsammans när man köper nya däck. Desto högre slutsiffra desto högre vikt.

Kan man ha vilka däck som helst?

Din bil ska ha samma däckdimension på både vinter- och sommardäck. Den däckdimension som står i registreringsbeviset gäller alla däck som monteras på bilen, oavsett vilken årstid som är. Alla 4 däck ska även ha samma storlek, skick och allra helst modell för att bilen ska kunna prestera så optimalt som möjligt.

Vilken innerslang passar?

På cykelslangen hittar du samma beteckning som på ditt däck. En slang med beteckningen 18/25 – 622/630 passar till ett däck med ytterbredd mellan 18 och 25 millimeter och en fälgdiameter mellan 622 och 630 millimeter. Det bästa är om slangen har samma storlek som däcket.

Vad är vikbart däck?

Vikbara cykeldäck är däck som kommer packade ihopvikta. Istället för kanttråd av vajer som de flesta vanliga däck har är de tillverkade med en kant av en kevlarfiber.

Share this post