Frågor

Hur ar en diagnoskod uppbyggd?

Hur är en diagnoskod uppbyggd?

Sjukdomsklassifikationen är hierarkiskt uppbyggd av sjukdomsgrupper och sjukdomskategorier. ICD-10 består av 22 kapitel. Dessa är i sin tur indelade i avsnitt som omfattar grupper av likartade sjukdomar. Avsnitten består av ett antal kategorier som ofta representerar enskilda sjukdomar.

Vad är ICD10 och DSM IV?

I Sverige används DSM-IV som ett komplement till ICD-10, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, vilket är det officiella diagnossystemet. En diagnos i DSM-systemet görs utifrån en multiaxial bedömning.

Vad menas med ICD10?

Svensk ICD Den svenska versionen av ICD-10 heter ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning. ICD-10-SE ersatte den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97) den 1 januari 2011.

Vilka organisationer står bakom ICD 10 och DSM-5 och vad står beteckningarna för?

Två diagnossystem ICD står för International Classification of Diseases och är Världshälsoorganisationens klassifikationssystem. DSM står för Diagnostic and Statistics Manual of Mental Disorders och ges ut av den amerikanska psykiatriska föreningen (APA).

Vad menas med klassifikationer?

Klassifikation innebär att likartade objekt inom en domän är sammanförda i olika delgrupper benämnda klasser. Klassifikation av ett större väldefinierat ämnesområde medför att en systematik uppstår, en väldefinierad relativt fast indelning av ämnet i undergrupper. Aktiviteten att klassificera benämns klassificering.

Vad menas med ICD 10?

ICD-10-SE är den svenska översättningen av Världshälsoorganisationen WHO:s klassifikation och benämns ”Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem”. Den publicerades 2011 och finns tryckt som bok och i digitalt format.

Share this post