Ny

Vad ar retro manadslon?

Vad är retro månadslön?

Retroaktiv lön är en ersättning som skall betalas ut till anställda efter det att löneförhandlingar är klara när det i löneförhandlingarna har avtalats att vissa löneökningar skall gälla retroaktivt för redan utbetalda löner.

Vad betyder pynta?

Pynta betyder ungefär detsamma som klä fin, som slang även om att betala.

Vad är en retroaktiv lön?

Lön som utbetalas för tid före den tidpunkt då avtal om den slöts.

Hur mycket får jag i retroaktiv lön?

När retroaktiva löner ska beräknas måste den löneansvarige titta tillbaka på gamla lönebesked och beräkna hur mycket månadslön, timlön, sjuklön och övertidsersättning med mera som de anställda skulle ha haft enligt den nya förhandlade lönenivån och betala ut eller dra av mellanskillnaden.

Vad är retroaktiv ersättning?

Retroaktiv är något som har verkan bakåt i tiden. Det betyder att en retroaktiv utbetalning av a-kassan innebär att du får betalningen i efterhand.

Vad är retroaktiv tillämpning?

Hej, Förbudet mot att retroaktivt tillämpa en straff- eller skattelag är en i grundlagen uttryckt skyddsregel. (Regeringsformen 2:10 §, se http://www.lagen.nu/1974:152#K2 ) Innebörden av denna bestämmelse är att en lag inte får tillämpas på sådant som skett före den tidpunkt då lagen trädde i kraft.

Vad innebär retroaktiv strafflagstiftning?

Retroaktiv lagstiftning i Sverige Ingen får dömas till straff eller annan brottspåföljd för en gärning som inte var belagd med brottspåföljd när den begicks. Inte heller får någon dömas till svårare brottspåföljd för gärningen än den som var föreskriven då.

Vad innebär tillämpning av legalitetsprincipen?

En rättssäkerhetsprincip som innebär att ingen kan straffas utan stöd av lagen. För att det ska räknas som ett brott måste handlingen exakt motsvara lagens beskrivning av brottet. Det är lagen vid gärningstillfället som gäller.

Hur lång tid tillbaka kan man få retroaktiv lön?

Inom arbetsrätten gäller generellt en preskriptionstid på 10 år för lönefordringar. Undantag görs dock för semesterlön och semesterersättning som omfattas av 2 års preskription.

När justeras lönen?

När och hur mycket din lön ska justeras framgår i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal revideras lönen en gång per år. Om din arbetsgivare inte är bunden till något kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om när lönen ska revideras. Detta bör även finnas skrivet i anställningsavtalet.

Share this post