Trendig

Kan man ha 2 efternamn i Sverige?

Kan man ha 2 efternamn i Sverige?

Ett dubbelt efternamn får endast bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är möjligt att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet. Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.

Får man lägga till von i sitt efternamn?

I Sverige är von starkt associerat med adeln och sedan 1901 kan det inte användas i nya namn.

Hur många efternamn kan man ha i Sverige?

Varje barn som föds i Sverige ska enligt svensk lag ha minst ett förnamn och ett efternamn. Det finns inga föreskrifter om hur många förnamn man får ha, men efternamnen får vara högst två.

Hur skrivs dubbelt efternamn?

Den som bär ett dubbelt efternamn kan ansöka om att lägga till eller ta bort ett bindestreck mellan namnen. Ett tillägg eller ett borttag av ett bindestreck mellan namnen i ett dubbelt efternamn betraktas som en ändring av stavning av efternamnet.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

Du kan inte längre lägga till ett mellannamn. Tidigare har du bara kunnat ha efternamn och ett mellannamn. Från den 1 juli 2017 kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Share this post