Allmänning

Vilka regler galler for atelkamera?

Vilka regler gäller för åtelkamera?

Tydlig skyltning på plats Det är fritt fram att sätta upp en åtelkamera djupt inne i skogen. En av anledningarna till det är att allmänheten ytterst sällan kommer att filmas av åtelkameran. Dock måste användandet av åtelkameran skyltas tydligt. Vid åtelkameran ska det vara tydligt vem som äger kameran.

Får man sätta ut Viltkamera?

Svar: Ja, det är sedan 25 maj 2018 lagligt för en privatperson att sätta upp en viltkamera på sitt jaktområde utan att ansöka om tillstånd för det. Som privatperson måste du dock följa ett antal regler om du filmar på en plats dit allmänheten har tillträde. Man måste exempelvis informera om att kamerabevakning pågår.

Får man sätta upp åtelkamera på annans mark?

Som privatperson behöver du inte söka tillstånd för att använda en viltkamera. Som en följd av den nya dataskyddsförordningen (GDPR) har kamerabevakningslagen ändrats och det finns inte längre något krav på kameratillstånd för privatpersoner.

Hur placera åtelkamera?

Hur en åtelkamera borde placeras Eftersom granen då skyddar kameran mot vind, regn och snö. Men det är viktigt att trädet är tillräckligt tjockt och kraftigt för att det inte ska svaja i vinden. Eftersom det stör när bilder tas. Generellt sett är det bäst att sätta en åtelkamera 4g i axelhöjd.

Får man jaga med åtelkamera?

Det är tillåtet för privatpersoner att använda övervakningskameror för att exempelvis se vad det finns för vilt på sin jaktmark. Det behövs alltså inget tillstånd längre – men kameran måste skyltas och du måste kunna visa att du följer bestämmelserna i Kamerabevakningslagen och Dataskyddsförordningen.

Hur fungerar en åtel kamera?

I praktiken fungerar en åtelkamera som en vanlig kamera när den tar bilder, men har också en inbyggd IR-lampa för nattbilder (i svart/vitt). Denna IR-lampa består i allmänhet av LED dioder och är ibland osynlig för blotta ögat för att göra kameran så svår att detektera som möjligt.

Share this post