Innehållsförteckning
Vad innebär återställande av försutten tid?
Återställande av försutten tid – när en överklagandetid eller omprövningstid har gått ut. Med återställande av försutten tid menas att en överklagandetid eller omprövningstid som har gått ut återställs. Domstolen bestämmer en ny tidsfrist inom vilken parten måste överklaga eller begära omprövning.
Vad innebär det att målet i Högsta domstolen avgörs efter föredragning?
Efter föredragningen eller den muntliga förhandlingen håller rätten överläggning. Det betyder att domarna diskuterar målet och kommer överens om hur de ska döma. Om de inte är överens blir det omröstning.
Vad betyder försutten tid?
Om en part i ett mål inte har överklagat i rätt tid men har laga förfall kan Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen bevilja återställande av försutten tid, vilket innebär att en ny tidsfrist börjar löpa.
Vad betyder ordet resning?
Resning, som är ett extraordinärt rättsmedel, innebär att en dom som vunnit laga kraft kan prövas på nytt. För att kunna bevilja resning krävs att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter dom.
Vad menas med laga förfall?
Laga förfall betyder att den som t. ex. har kallats till en domstolsförhandling har en giltig ursäkt att inte komma. Exempel på laga förfall är avbrott i kollektivtrafiken och plötslig sjukdom (läkarintyg krävs).
Hur går resning till?
Huvudregeln är att domar som har vunnit laga kraft gäller. Resning, som är ett extraordinärt rättsmedel, innebär att en dom som vunnit laga kraft kan prövas på nytt. För att kunna bevilja resning krävs att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter dom.
Kan få resning?
En ansökan om resning är en begäran om att en dom eller ett beslut som har fått laga kraft, dvs. som inte längre kan överklagas, ska prövas på nytt.
Vem beviljar resning?
Resning i Högsta domstolen När det gäller en dom som har meddelats av en hovrätt är det Högsta domstolen som beslutar om resning. Om det är klart att det inte finns skäl för att bevilja resning kan Högsta domstolen direkt avslå ansökan. I andra fall ska riksåklagaren yttra sig över ansökan.