Allmänning

Kan IBS komma och ga?

Kan IBS komma och gå?

IBS (Irritable Bowel Syndrome eller colon irritabile) innebär att du ofta har ont i magen eller problem med avföringen. IBS är kroniskt men symptomen kan komma och gå i perioder. Det är en väldigt vanlig och ofarlig sjukdom som brukar börja i ung vuxen ålder.

När debuterar IBS?

Sjukdomen har länge givits en psykosomatisk förklaring, men senare tids forskning talar mer för att symtombilden vid colon irritabile är ospecifik och kan ha många olika förklaringar. Colon irritabile debuterar vanligen mellan 10 och 40 års ålder. Det är ovanligt att colon irritabile debuterar efter 40 års ålder.

Är IBS medfött?

Orsaken till sjukdomen är okänd. Förmodligen är det flera faktorer som samverkar, både fysiologiska (kroppsliga) och psykologiska. IBS orsakas inte av psykologiska faktorer, men det står klart att upplevelsen av symtomen påverkas av hur man mår psykiskt. Det är ingen ökad risk att få andra sjukdomar p.g.a. IBS.

Vad ska man göra om man tror att man har IBS?

Att äta regelbundet, äta långsamt, göra regelbundna toalettbesök och motionera kan hjälpa till att må bättre. Det finns inte någon medicin som botar IBS, men det finns flera olika slags tabletter, receptfria läkemedel och kosttillskott som kan minska besvären.

Varför Ska du få diagnosen IBS?

För att få diagnosen IBS ska du ha ont i magen och samtidigt besväras av något av följande symtom: Att smärtan förändras när du bajsar, den kan antingen förvärras eller lindras. Att du har förstoppning eller diarré, eller att det växlar mellan dessa två. Att du bajsar oregelbundet.

Kan gasbildande mat orsaka IBS?

IBS orsakar ingen näringsbrist om du inte äter en alltför ensidig kost och mindre mängd mat på grund av besvären. Ät mindre av gasbildande mat om du har mycket gaser i magen. Exempel på gasbildande mat är kål, lök, paprika och bönor. Undvik även att äta och dricka lightprodukter som innehåller sötningsmedel.

Vad är Irritable Bowel Syndrome?

IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och betyder ungefär lättretbar eller överkänslig tarm. Det kallas också för kolon irritabile och funktionella tarmbesvär. Symtom. Symtom. För att få diagnosen IBS ska du ha ont i magen och samtidigt besväras av något av följande symtom:

Share this post