Rekommendationer

Vem har balansansvar?

Vem har balansansvar?

Balansansvar. Ett elhandelsföretag (benämns elleverantör i ellagen) måste leverera lika mycket el som dess kunder förbrukar. Det ekonomiska ansvaret för detta kallas balansansvar. Elhandelsföretaget kan antingen själv ta det ansvaret eller anlita ett företag som ansvarar i dess ställe.

Vad betyder anvisat pris?

Vad menas med anvisat pris?

  • Om du inte aktivt har valt att ingå avtal om elpris anvisar elnätsföretaget dig till en elleverantör och du debiteras ett så kallat anvisat pris.
  • Ett anvisat avtal får enligt ellagen inte ha en längre uppsägningstid än 14 dagar.

Vem äger elnätet i Sverige?

Vem äger det svenska elnätet? Stamnätet ägs av staten genom det statliga bolaget Svenska Kraftnät. Regionnäten i sin tur ägs av de stora energibolagen (här i Västsverige tillhör regionnätet Vattenfall och Ellevio). De lokala elnäten ägs i vissa kommuner av privatägda energibolag och i andra av kommunen själv.

Vilka är balansansvariga i Sverige?

Balansansvariga är aktörer som har ett avtal om balansansvar med den systemansvarige, det vill säga Swedegas. Balansansvariga ansvarar ekonomiskt för att uttag av gas i deras uttagspunkter motsvaras av inmatningar.

Vilket Elprisområde?

För att se vilket elområde din elanläggning tillhör (SE1, SE2, SE3 eller SE4) så kan du använda Svenska Kraftnäts karta över elområdena i Sverige. Genom den interaktiva kartan kan du även ta reda på vem som äger elnätet där du bor.

Vilka är elproducenter i Sverige?

Regionerna med kärnkraftverk, Hallands, Uppsala och Kalmar län är också stora producenter av el. Vindkraften är idag vår tredje största kraftkälla för elproduktion, efter vatten- och kärnkraft. Vindkraften är utspridd över hela Sverige.

När kom första ellagen?

Ellagen kom 1902 och året därpå, 1903 bildades Statens Elektriska Inspektion, det som senare kom att bli Elsäkerhetsverket. Sedan dess har verksamheten växt och från att ha varit fyra inspektörer 1903 finns det i dag närmare trettio inspektörer vid myndigheten.

Share this post