Blogga

Vad ar formaksflimmer med hog hjartfrekvens?

Vad är förmaksflimmer med hög hjärtfrekvens?

Vid förmaksflimmer med mycket hög hjärtfrekvens ökar risken för att utveckla en form av hjärtsvikt som kallas takykardi-kardiomyopati. Dessutom kan hög hjärtfrekvens leda till blodtrycksfall och syrebrist i hjärtmuskeln som kan leda till livshotande kammarrusning.

Hur mäts hjärtfrekvensen?

Hjärtfrekvens är hjärtslagens tempo, och räknas i slag per minut. Ett vanligt sätt att mäta hjärtfrekvensen är att mäta pulsen, som är hur hjärtslagen yttrar sig i blodådrorna som dunkande vågor. Hjärtfrekvensen kan också mätas med EKG och stetoskop. För snabb hjärtfrekvens kallas takykardi, och för långsam bradykardi.

Vad är avvikelser i hjärtats rytm?

Avvikelser i hjärtats rytm är vanliga. De beror på fel i hjärtats elektriska impulsbildning eller fortledning och kallas med ett sammanfattande namn hjärtrytmrubbningar eller arytmier. Den vanligaste betydelsefulla hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer.

Vad är hjärtflimmer och förmaksflimmer?

Hjärtflimmer och förmaksflimmer. Hjärtrytmrubbningar, eller arytmi, är en mängd tillstånd som har det gemensamt att hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat slår för fort, för långsamt eller oregelbundet.

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Varför vaknar jag med hjärtklappning på natten?

Varför vaknar jag med hjärtklappning på natten? – Plötsliga uppvaknanden kan kännas särskilt obehagliga och ge ökad adrenalinutsöndring och höjd puls, inte minst vid mardrömmar och sömnapné. Om du är stressad, har ångest eller känner dig utmattad kan det sitta kvar i kroppen även under natten.

Vad är hjärtfrekvens vid lågt blodtryck?

Ökad hjärtfrekvens vid lågt blodtryck är mycket vanligt. I regel kan sådan symptomatologi observeras i fall av kraftig blodförlust, traumatisk, anafylaktisk och annan uppkomst av chocktillståndet. Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens kan vara ett symptom på vegetativ-vaskulär dystoni.

Share this post