Rekommendationer

Nar kan man fa korkortet indraget?

När kan man få körkortet indraget?

De vanligaste återkallelsefallen är när någon kört mellan 31 och 40 km/tim för fort. Då är spärrtiden normalt två månader. Vid hastighetsbegränsning till 30 km/tim eller lägre är spärrtiden normalt två månader när någon kört mellan 21 och 30 km/tim för fort. Vid allvarligare fortkörningar beslutas en längre spärrtid.

Hur lång tid ska du bli utan körkort?

Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Kan du överklaga ditt körkort?

Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Varför ska körkortet förnyas?

Stulet, borttappat eller skadat körkort Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört. Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit stulet.

Om du kör mer än 21 km/h för fort på en 30-väg riskerar du att indraget körkort i minst 2 månader som påföljd. Kör du mellan 10-20 km/h för fort får du normalt sätt bara en varning och möjligtvis mindre böter. På vägar med hastigheter över 40 km/h får du normalt sett varning vid hastigheter 20-30 km/h för fort.

Vad ska man skriva i sitt yttrande till Transportstyrelsen?

Vad man bör skriva i ett yttrande beror helt och hållet på vad anledningen till Transportstyrelsens övervägande om ingripande är. Det är till exempel en avsevärd skillnad på var fokus ska ligga beroende på om orsaken till underrättelse handlar om ett brott, personlig olämplighet eller ett medicinskt hinder.

Share this post