Ny

Vad hander om man springer fran kontrollanter?

Vad händer om man springer från kontrollanter?

Vad kontrollanter inte har rätt till En kontrollant får t. ex. inte gripa och hålla fast någon som springer från spårvagnen eller bussen utan att veta om denne har en giltig biljett eller inte. En kontrollant får inte heller använda mer tvång eller våld än vad situationen kräver.

Måste man betala SL böter?

– I SL-trafiken ska man alltid ha en giltig biljett när man befinner sig ombord på fordon eller innanför SL:s spärrlinje. Man behöver alltså ha sin biljett när man kliver ombord. Om man inte har en giltig biljett ska man förbereda sig på att man kan behöva betala en tilläggsavgift.

Vad händer om man inte betalar böter SL?

Vi kan inte bara strunta i dem som inte betalar. De hamnar i inkasso och till syvende och sist hos Kronofogden om de inte betalar. Det ger ju helt fel signal om det skulle visa sig att om man struntar i att betala så slipper man, säger Thomas Silvander, affärsansvarig för intäktssäkring på SL.

Tänk på att du är del av ett kollektiv som gemensamt betalar varandras böter. Undvik så långt du har möjlighet att åka fast, hoppa av om det kommer kontrollanter om du inte har väldigt bråttom.

Får man filma biljettkontrollanter?

Kontrollanterna är instruerade att ha kameran på under hela sitt arbetspass och kan således komma att filma alla resenärer som passerar kontrollanten.

Hur jobbar biljettkontrollanter?

Enligt SL så får biljettkontrollanterna ”inte omhänderta, gripa eller hålla kvar resenärer som saknar giltig biljett.” Så kommer det kontrollanter räcker det med att du lugnt och sakligt förklarar för dem att du inte tänker visa upp din biljett utan i stället välja att gå av tåget/ut från stationen.

Måste man visa leg för kontrollanter?

I lagen framgår ingenstans att en kontrollant har rätt att kräva att passagerare uppger namn, personnummer eller visar legitimation. En kontrollant har däremot befogenhet att avvisa en resenär med ogiltig biljett, eller som vägrar betala tilläggsavgift, från färdmedlet (5 § lag om tilläggsavgift i kollektivtrafik).

Har kontrollanter rätt att gripa?

När får en kontrollant gripa dig? En kontrollant har rätt till envarsgripande. Om kontrollanten tar dig på bar gärning eller flyende fot får denne hålla fast dig i väntan på polisen. Detta eftersom ”plankning” räknas som ringa bedrägeri och detta brott har fängelse i straffskalan.

Har kontrollanter kamera?

SL införde kroppskameror på alla kontrollanter i januari 2020 efter att ha haft det på försök sedan 2018. Redan från början reagerade dåvarande Datainspektionen på användningen och inledde en granskning. Nu är den klar, och den 21 juni meddelade Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) beslutet.

När är det biljettkontrollanter?

Som biljettkontrollant är det av stor vikt att ge god kundservice och svara på resenärernas frågor. Arbetet innebär skiftgång, tidig morgon,dag och kväll samt helger. Vi bedriver verksamhet under årets alla dagar. Alla resenärer ska bemötas professionellt och med respekt.

Share this post