Frågor

Far man arbeta under uppsagningstid?

Får man arbeta under uppsägningstid?

När du har blivit uppsagd kan du använda din rätt enligt LAS att söka arbete på betald arbetstid och med bibehållna arbetsvillkor under uppsägningstiden. Det finns möjlighet att skapa ett konto hos Arbetsförmedlingen och där få förslag på lediga arbeten.

Måste jag jobba min uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor och lön. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare.

Hur lång är uppsägningstiden för en anställd?

Uppsägningstiden varierar normalt beroende på hur länge man varit anställd. Vanligtvis är uppsägningstiden mellan 1-3 månader när en anställd säger upp sig. Kontrollera vilka uppsägningstider som gäller enligt det kollektivavtal du omfattas av.

Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Har du frågor om uppsägning?

Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked. Vid uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31

Share this post