Frågor

Vad ar en tyst koksflakt?

Vad är en tyst köksfläkt?

Köksfläktar som anses vara ”tysta” avger så lite som 30 dB(A) SPL (ljudtrycksnivå) på ”minimumeffekt” och 55 dB på maximal. Som referenspunkt är decibelnivån för vanligt prat 60-65 dB. De mest högljudda köksfläktarna avger 70 dB eller mer.

Hur fungerar köksfläkt med kolfilter?

Istället för att blåsa ut luften genom ventilationen så cirkuleras den gång på gång genom kolfiltret tills all lukt, fett, rök och matos fångats upp. Luften skickas sedan tillbaka ut i köket och rummet, helt ren från smuts och lukter.

Vad ska man ha för köksfläkt i lägenhet?

En kolfiberfläkt ska klara av att suga upp minst 75 % av matoset – detta enligt Boverkets minimikrav. Det är därför viktigt att man väljer en fläkt med denna kapacitet. För att en recirkulerande fläkt ska fungera optimalt så krävs det även att ventilationen i övrigt är bra.

Vad menas med Centralventilation?

Centralventilationssystemet är uppbyggt så att centralfläktsmotorn evakuerar ut luften ur kök, badrum, WC och övriga våtutrymmen dygnet runt. Spiskåpan är utrustad med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka och styrning för centralfläktsmotorn.

Vad menas med underbyggd köksfläkt?

Underbyggd fläkt Typ: Den underbyggda fläkten kan antingen vara en utsugsfläkt eller en återcirkulerande fläkt. Den monteras i eller under ett väggskåp och kallas därför underbyggd fläkt alternativt inbyggnadsfläkt om det är mer av en integrerad typ.

Är kolfilter fläkt bra?

Energimyndigheten och Boverket har olika syn på saken. Kolfilterfläktar (recirkulerande fläktar) är bra ur energisynpunkt eftersom de inte drar ut uppvärmd inomhusluft. Dessutom kräver de ingen skorsten och är därför flexibla att placera i köket. Nackdelen har tidigare varit den dåliga osuppfångningsförmågan.

Hur kopplas Kolfilterfläkt?

Kolfilterfläkten behöver inte kopplas till ventilationssystemet. Det innebär att den kan sättas var som helst i vilken bostad som helst. Däremot kräver kolfilterfläkten en bra ventilation i rummet i övrigt.

Måste man ha fläkt i köket?

Alla kök behöver en väl fungerande köksfläkt som kan leda bort stekos och vattenångor som finns i luften när man lagar mat i sin ugn eller på spishällen. Har du en äldre köksfläkt som fungerar dåligt är det lätt att hela bostaden luktar matos.

Hur ofta ska man byta filter i fläkten?

Kolfilter kan inte rengöras, och därför bör de bytas ut när de är märkbart smutsiga eller missfärgade (vanligtvis varje halvår eller år, beroende på fläktanvändningen).

Kan en köksfläkt börja brinna?

Leder till bränder Värmen från bortglömda och överhettade kastruller stiger och smälter fettet i fläkten som sedan droppar ned på spisen och branden är ett faktum. Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter och att alltid vara i köket när man använder spisen.

Share this post