Ny

Kan inte sova rastlosa ben?

Kan inte sova rastlösa ben?

Regelbundna sovtider och ett svalt sovrum kan underlätta om sjukdomen stör din sömn. Massage och avslappning kan också ge lindring, liksom värme eller kyla på fötterna och benen. Pröva till exempel att duscha fötterna med varmt eller kallt vatten, eventuellt växelvis, eller att använda en värmedyna.

Vilka mediciner kan ge restless legs?

Anamnes

  • Hereditet.
  • När kommer symtomen (mer i vila)
  • Grad av besvär.
  • Sömn, dagtrötthet.
  • Aktuella läkemedel som propiomazin, neuroleptika, antidepressiva, antihistaminer.

De som lider av RLS har stora problem med sömnen – dels försvårar obehagen i benen insomnandet, dels vaknar de flera gånger under natten och måste gå upp. De blir så kallade nattvandrare. Gemensamt för alla med RLS är att rörelse ger lindring, och att besvären oftast förvärras när man gått och lagt sig.

Kan restless legs gå över?

Vissa kvinnor får restless legs för första gången i samband med graviditeten Besvären brukar i dessa fall gå över när barnet är fött. Perifer neuropati är en form av skada på nerverna i händer och fötter som kan uppkomma till följd av kroniska sjukdomar som diabetes och alkoholism.

Varför har jag värk i benen på natten?

Kärlkramp i benen kan ibland leda till akut blodpropp i benen. Kärlkramp i benen brukar också kallas benartärsjukdom, som förkortas BAS. Ett annat namn på sjukdomen är fönstertittarsjuka. Uttrycket kommer av att vissa låtsas titta i skyltfönster när de tvingas vila på grund av smärtorna.

Willis-Ekbom Disease, WED, innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid, eller på natten när du ligger i sängen och ska sova. Sjukdomen kallades tidigare Restless Legs Syndrome, RLS, rastlösa ben. Willis-Ekboms är en neurologisk sjukdom vars orsak är okänd.

Vad gör man åt rastlösa ben?

Krypandet och pirrandet kommer ofta efter att du suttit en längre stund, till exempel på ett möte, i en bil, ett flygplan eller på bio. Att rörelse lindrar symtomen. Den obehagliga känslan lindras av att du rör dig, till exempel stretchar, vickar på benen, går en stund eller masserar benen.

Share this post