Populära

Vad ar en Slinkled?

Vad är en Slinkled?

I vissa fall går det dock inte att sätta in en ny protes. Dessa patienter får då en steloperation eller en så kallad slinkled (ett ben utan riktig knäled, vilket oftast gör patienten hänvisad till rullstol). I enstaka fall leder infektionen till amputation.

Är höftoperation farligt?

Möjliga komplikationer efter operationen Det är relativt ovanligt att få komplikationer efter en höftledsoperation. Du ska vara uppmärksam på om du får ont i höftleden efter operationen. Då kan du ha fått en infektion.

Vad är en Artroplastik?

Svensk definition. Kirurgisk återuppbyggnad av en led i syfte att lindra smärta eller återskapa rörlighet.

Vad är Girdlestone?

I vissa höftfrakturfall, vid såväl akut behandling som efter komplikation, är det olämpligt med protesförsörjning och istället tas ledhuvudet bort för att åstadkomma en slinkhöft där lårbenet glider mot mjukdelar istället för in mot acetabulum.

Hur ser en höftledsprotes ut?

Operation: Vid en höftledsplastik ersätts den ”sjuka” leden med en protes som består av ett metallskaft med ledkula och ledskål. Den nya leden cementeras vanligtvis fast. Rörligheten i den nya leden blir med tiden god, men man kan inte räkna med att den blir lika bra som en helt frisk höftled.

Vad är en knäprotes gjord av?

Det är ett ingrepp där knäleden byts ut mot delar av metall och/eller plast. Den nedre delen av lårbenet (femoris) och övre delen av skenbenet (tibia) tas bort, och ledytorna ersätts med en metalldel nedtill på lårbenet och en plast/metalldel upptill på skenbenet.

Kan man åka skidor med knäprotes?

När stygnen tas bort efter ca 3 veckor ska du kunna böja i knät till 90° och därefter fortsätta att utöka rörligheten. Senare kommer du att kunna cykla, simma, åka skidor och gå i skogen.

Vad menas med Caputnekros?

Avaskulär nekros i lårbenshuvudet (caput femoris), även känt som caputnekros och osteonekros, är vävnadsdöd som resulteras av en nedsatt blodförsörjning. Vad som orsakar detta är än i dag inte fullständigt klarlagt [2].

Vilken höftprotes är bäst?

Under operationen Den vanligaste är den cementerade höftprotesen. Istället för att sätta fast höftprotesen med bencement kan man också välja att använda proteser som har en yta som benet växer in mot vilket gör att protesen så att säga fixeras av benet självt.

Vad är cementerad protes?

Cementerad fixation – protesen gjuts fast med hjälp av en härdande plast (polymetylacrylate, bencement). Cementfri fixation – protesen växer fast (osseo-integration). I Sverige har cementerad fixation traditionellt varit dominerande. På senare år är resultaten för dessa val liknande.

Var sitter Höftkulan?

På utsidan av höften sitter det vi kallar för höftkulan, vilket är ett fäste för flera olika muskler från säte och lår. Om någon av dessa musklers senfäste blir överansträngt brukar det kallas för Trochanterit vilket är en mycket vanligt orsak till smärta i höften.

Hur görs en knäoperation?

Ingreppet görs i allmänhet under ryggbedövning, under vilken patienten antingen är vaken eller, efter önskan, i lätt sömn. Vid operationen ersätts den skadade ledytan med en protes som förankras med bencement. Operationen tar normalt 1–2 timmar. Såret i huden sluts med metallclips.

Hur ser en knäledsprotes ut?

Operation: Vid en knäledsplastik ersätts det skadade brosket i leden med en protes som består av en metall- och en plastdel. Rörligheten i den nya leden blir med tiden god, men inte lika bra som i ett helt friskt knä. Målet är att du efter en tid ska bli smärtfri.

Share this post