Innehållsförteckning
Vad är det för skillnad på tandläkare och tandhygienist?
Vad gör en tandhygienist? Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård. De utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack.
Vad krävs det för att bli tandhygienist?
Tandhygienistutbildningen är tre år omfattande 180 högskolepoäng och leder till både yrkesexamen och kandidatexamen i oral hälsa/oral hälsovetenskap. Möjlighet finns att förlägga del av studietiden utomlands. Huvudområdet är oral hälsa och utbildningen har en nära koppling mellan teori och praktik.
Kan man bli tandhygienist efter tandsköterska?
Eftersom att tandsköterska är en så kallad YH-utbildning och Tandhygienist är en universitetsutbildning så blir utbildningen till tandhygienist inte kortare för de som redan är tandsköterskor.
Kan tandhygienist göra undersökning?
En tandhygienist är speciellt utbildad för att göra undersökningar och mindre behandlingar och är experter på att lära dig hur du tar hand om dina tänder och tandkött på bästa sätt. De har möjlighet att spendera längre tid tillsammans med dig än vad en tandläkare kan.
Kan en tandläkare jobba som tandhygienist?
Tandhygienist är ett så kallat legitimationsyrke, vilket innebär att man måste ha en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen för att få arbeta som tandhygienist. Några andra legitimationsyrken är till exempel läkare, tandläkare, naprapat och psykolog.
Finns det jobb som tandhygienist?
Arbetsgivarna är ofta folktandvårdskliniker eller specialistkliniker men även privatpraktiserande tandläkare eller sjukhus. Tandhygienister kan även arbeta som egenföretagare med privat mottagning/klinik. Efter vidareutbildning kan du arbeta vid universitet med tandvårdsutbildningar eller forska.