Blogga

Var ska man satta de basta dacken?

Var ska man sätta de bästa däcken?

Om man är tvungen att välja placering av de bästa däcken så ska de placeras bak, annars ökar risken att få sladd och därmed också risken för att du och dina medtrafikanter skadas. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.

Vilken är högsta tillåtna hastighet för tung buss utan bälten?

En tung buss får framföras i 100 kilometer i timmen endast om samtliga som färdas i bussen och som är äldre än tre år har tillgång till en plats försedd med bilbälte annars får bussen framföras i högst 90 kilometer i timmen.

Vad är bra Däckdjup?

Utanför den får däckdjupet vara mindre så länge däckets armering inte är blottad. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på 3 mm och sommardäck på 1,6 mm. Vi rekommenderar istället 4 mm och 3 mm för bästa möjliga fäste.

Vart ska nya däck sitta?

Har du ändå skillnad skall alltid bästa däcken sitta bak. Annars riskerar du sladd med rotation som följd. Ett fordon är byggt för att i första hand skydda vid krock framifrån och fungerar mycket sämre från sidan. Köper du två nya däck, skall de alltid monteras bak.

Hur mycket slits däck per säsong?

På våren är den redan grova asfalten ännu mer grov, vilket kan slita däck upp till fem gånger mer än mitt på sommaren. Dessutom slits däcken på drivaxeln två gånger snabbare än däcken på den frirullande axeln. Därför bör däcken skiftas från fram till bak och tvärtom mitt på säsongen.

Hur många mm är nya däck?

Hur stor skillnad är det på nya och slitna däck? Ju större mönsterdjup däcken har, desto mer kontaktyta får de mot vägen. Det är en enorm skillnad på 8–10 mm mönsterdjup på ett par nya däck och 1,6 mm som alltså är miniminivån för sommardäck.

Kan man ha olika mönster på däck?

Det är inte olagligt med olika fabrikat eller mönster på däcken. Däremot får du inte blanda sommardäck med vinterdäck. Du får heller inte blanda dubbfria vinterdäck med dubbade vinterdäck.

Share this post