Populära

Vad innebar kvalificerad tystnadsplikt?

Vad innebär kvalificerad tystnadsplikt?

Att lämna ut sekretessbelagda uppgifter Du får inte lämna ut fysiska sekretessbelagda handlingar. Men det gäller att hålla koll på uppgifter som innehåller så kallad kvalificerad sekretess, exempelvis känsliga uppgifter om hälsa och sjukvård eller rikets säkerhet. Dessa får du inte lämna ut alls, inte heller muntligt.

Var regleras meddelarfriheten?

Hur regleras meddelarfriheten? Meddelarfriheten är reglerad i tryckfrihetsförordningen, TF (1 kap 7 §), och i yttrandefrihetsgrundlagen, YGL (1 kap 10 §).

Vad innebär meddelarfriheten och vilka omfattas av den?

Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot t.

Vad betyder meddelarskydd och efterforskningsförbud?

Det allmänna får inte efterforska vem som lämnat uppgifter (efterforskningsförbudet) och inte heller straffa den som lämnat uppgifterna (repressalieförbudet). Denna samling av regler som ska skydda uppgiftslämnaren brukar kallas meddelarskydd.

Vilka undantag finns det i meddelarfriheten?

Meddelarfriheten gäller inte om man gör sig skyldig till vissa brott mot rikets säkerhet, närmare bestämt högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott.

Vad innebär efterforskningsförbudet?

Arbetsgivare inom kommuner och landsting omfattas av ett efterforskningsförbud som hindrar arbetsgivaren att efterforska vem som lyft fram frågan. Det ger trygghet för dem som vill yttra sig och påverka i arbetslivet men stärker också demokratin i stort.

Har eftersöka källor?

Efterforskningsförbudet gäller även för brottsutredande verksamhet. Polis och åklagare får därför inte efterforska en anonym källa, även om källan skulle ha betydelse till exempel som vittne i en brottsutredning. Den som ingriper eller efterforskar i strid med lagen kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Share this post