Frågor

Hur lang tid efter epidural?

Hur lång tid efter epidural?

Bedövningen sitter vanligen kvar från en timme till flera timmar. Vid kontinuerlig epiduralbedövning ges bedövningsmedlet som kontinuerligt dropp (infusion). Vid behov kan epiduralbedövningen fortsätta, vanligen i 1–5 dygn, också längre i särskilda fall. Bedövningen försvinner av sig själv med tiden.

Hur lång tid tar en igångsättning förstföderska?

Det går inte att säga hur lång tid igångsättningen och förlossningen kommer att ta. Det är olika hur man reagerar på metoderna och hur utgångsläget är. Ibland kan det dröja 2–3 dygn från det att igångsättningen inletts till att själva förlossningen startar. Under den tiden är det vanligast att man stannar på sjukhuset.

Hur många föder med epidural?

17,9 procent av alla förlossningar skedde med kejsarsnitt år 2020. Kejsarsnittsfrekvensen skiljer sig stort mellan regionerna. De två regioner där förstföderskor i högst utsträckning fick ryggbedövning (epidural) vid vaginal förlossning år 2020 var Gävleborg med 73,4 procent och Dalarna med 73,3 procent.

Hur ont gör det att föda med epidural?

Ryggbedövning är den effektivaste smärtlindringen som du kan få under en förlossning. Du får mindre ont. Du kan röra på dig som vanligt när du får ryggbedövning som smärtlindring. Barnet påverkas inte av ryggbedövningen.

Hur ont gör det att få epidural?

En del får en speciell typ av huvudvärk efter en ryggbedövning. Du får ont i huvudet om du står eller sitter, men värken försvinner om du ligger ner. Det kan hjälpa att dricka mycket vätska och ta receptfria läkemedel.

När kommer huvudvärk efter lumbalpunktion?

Huvudvärk drabbar cirka 5-10% av patienterna och kommer vanligen inom ett par dagar efter undersökningen. Den är vanligen mild eller måttlig men kan vara svår. Råd till patienten kan ges att huvudvärken minskar om man lägger sig ned, liksom av dryck (gärna koffein).

Share this post