Rekommendationer

Hur ska man ta hand om avfall pa en byggarbetsplats?

Hur ska man ta hand om avfall på en byggarbetsplats?

De två huvudaktörerna är beställaren och entreprenören. Beställaren ansvarar främst för att ställa krav på förebyggande av avfall och att säkerställa att kraven efterlevs på byggarbetsplatsen. Byggherren behöver i sin tur införskaffa kunskap om byggnaden och möjliga avfall innan rivningsarbetet påbörjas.

Vilka 6 fraktioner måste sorteras på en byggarbetsplats?

Kretsloppsrådets riktlinjer har en basnivå som är mycket använd där fraktionerna trä, plast för återvinning, brännbart avfall, gips, skrot och metaller, fyllnadsmassor, asfalt, deponi, farligt avfall samt el-avfall sorteras ut.

Hur kan man återanvända saker?

För hemmabruk kan de flesta förpackningar rengöras och användas igen, till exempel glasburkar, plastlådor, plastpåsar, skokartonger, plåtburkar. Kläder kan skänkas eller säljas till andra människor, husgeråd, möbler kan säljas på en loppmarknad och apparater kan man plocka reservdelar från.

Olika slag av farligt avfall ska hållas åtskilda från varandra, vilket gör att det farliga avfallet ofta behöver sorteras i flera olika fraktioner….Sortering av avfall

  1. öka återanvändningen.
  2. öka materialåtervinningen.
  3. samla in farligt avfall på ett kontrollerat sätt.
  4. minska mängderna som deponeras.

Vad för typ av inventering ska genomföras i samband med rivning och vem ansvarar för att denna inventering genomförs?

För att minimera riskerna för att arbetstagare utsätts för asbesthaltigt damm vid rivning eller renovering måste man undersöka och identifiera vilka material som innehåller asbest. En grundläggande inventering ska alltså göras innan arbetet påbörjas, det vill säga redan i planeringen och projekteringen.

Vad kan återvinnas av byggsektorns avfall?

Stora flöden av bygg- och rivningsavfall finns av olika skäl inte med, det gäller inte minst flöden där återvinningen uppskattas vara mycket hög. I dessa ingår bland annat krossad betong och annat avfall som asfalt som tas om hand av mindre behandlingsanläggningar.

Vad är Avfallsfraktioner?

Återvinningscentralen. se. Det hushålls- och hushållsliknande avfallet är den avfallsfraktion som för allmänheten tilldrar sig mest uppmärksamhet. Det är i hushållsavfallet som man finner matresterna och förpackningarna – de två fraktioner som utgör huvuddelen av innehållet.

Hur kan man källsortera?

Vilka avfallstyper kan man källsortera hemma?

  • Hushållsavfall i form av matrester, blöjor, diskborstar, kaffefilter och liknande.
  • Plast, hård och mjuk i form av flaskor, påsar, dunkar, burkar.
  • Kartonger och pappersförpackningar.
  • Tidningspapper.
  • Metall.
  • Färgat glas.
  • Ofärgat glas.

Vad är byggavfall?

Bygg- och rivningsavfall kan bestå av trä, stål, betong, plast, metall, asfalt, gips och murverk. Bygg- och rivningsavfall innehåller i vissa fall någon typ av miljö- och/eller hälsofarligt material som asbest eller PCB-ämnen som behöver omhändertas på rätt sätt.

Share this post