Blogga

Varfor anvands referatmarkorer?

Varför används referatmarkörer?

För att sammanfattningen med egna ord ska bli ett referat behöver du också använda referatmarkörer såsom menar, skriver, understryker, belyser eller anser för att synliggöra att texten du återger har skrivits av någon annan än dig.

Hur skriver man referat exempel?

Mall – Att skriva referat

  1. Skumläs texten en gång först: Dela upp texten i sektioner baserade på innehåll genom att.
  2. Läs nu igenom texten noggrant och: Stryk under/markera viktig information.
  3. Skriv ett kort stycke för varje sektion med hjälp av dina. anteckningar.
  4. Bestäm textens huvudtanke.

Hur gör man en referatmarkör?

Använd gärna en referatmarkör som förstärker författarens inställning: ”undrar”, ”tycker”, ”frågar sig”, ”hävdar med bestämdhet”, ”föreslår” osv. Var försiktig med värderande referatmarkörer, som t. ex. ”påstår” för det är värdeladdat och ger intrycket att skribenten ifråga inte vet utan bara ”tycker”.

Varför är det viktigt att ha med källhänvisningar och referatmarkörer i formella texter?

När man skriver texter är det bra att använda sig av referatmarkörer för att göra det tydligt för läsaren att det du skriver i texten inte kommer från dig själv. Med andra ord är det en markering i texten som visar att det inte är du själv som säger det.

Varför skriver man bara efternamn i referatmarkörer?

Med detta menar man att du som skribent inte får synas i texten, dvs. inga jag och inga personliga åsikter! Dessutom känner du heller inte personerna som kommer till tals i din text och det måste också synas. Därför skriver man alltid personernas efternamn.

Hur man avslutar ett referat?

Avslutningen på ett referat behöver inte vara särskilt komplicerad. Den enklaste lösningen är att genom något särskilt ord eller uttryck markera att referatet har nått sitt slut. Det låter sig göra med uttryck som ”till sist”, ”slutligen”, ”författaren avslutar med att”.

Hur använder man källor i en text?

Du kan använda källor på två sätt i din text; du kan referera eller citera. Det vanligaste är att referera….Referat: att sammanfatta vad någon annan skrivit

  1. Klargör vad du ska ha texten till (t.
  2. Formulera vad du anser vara författarens huvudtanke (i ett visst stycke eller med hela texten)

Vad innebär referatmarkörer?

I din löpande text skall du använda dig av referatmarkörer för att markera att du är objektiv när du återger det någon annan har sagt. När du refererar till det någon sagt skall du alltid använda personens hela namn och gärna även titeln, till exempel, Bibliotekarien Kirsi Rutanen..

Share this post