Allmänning

Vad ar en etisk arbetsmiljo?

Vad är en etisk arbetsmiljö?

I grunden stärker det oss, att agera etiskt och samklang med djupt mänskliga värden som vi som regel intuitivt har en känsla för – vad som är rätt och vad som är fel. Vi behöver rusta våra organisationer och chefer med större kunskap om etik och hur man kan arbeta aktivt med detta.

Vad behöver du som personal vara medveten om när det gäller yrkesetik?

Medveten om sin makt Det kräver en etisk medvetenhet och en förmåga att göra etiska ställningstaganden som är välgrundade och kan redovisas öppet. Detta dokument är alltså en etisk kod – innehållande etiska reflektioner och riktlinjer – för personalvetarnas arbete.

Varför är etik viktigt i personalarbetet?

Det är en viktig faktor för att utveckla en professionell integritet och kan ge personalarbetet en tydligare identitet. En etisk kod har både en symbolisk och vägledande roll och erinrar om att en yrkesutövare också företrä der sin profession.

Vad är etik i värden?

Etik i vårdsammanhang rör primärt hur den enskilda patienten bör behandlas – vad som gagnar respektive skadar patienten. Ett flertal patientrelaterade intressen blir relevanta, särskilt hälso-, välbefinnande-, autonomi- och integritetsintresset. Etik i tandvården rör dock inte enbart individnivån.

Varför behövs yrkesetik?

Lärares yrkesetik återspeglar de gemensamma värderingar som lärare har, och förväntas ha, och ambitionen är att de ska utgöra ett stöd för lärare i tillämpningen av ett yrkesetiskt förhållningssätt. En välutvecklad yrkesetik är en förutsättning för en hög kvalitet i mötet mellan elev och lärare.

På vilket sätt hänger de yrkesetiska principerna ihop med vetenskaplig kunskap och forskning?

Lärare arbetar utifrån en vetenskaplig kunskapsbas kring lärande och vidareutvecklar det pedagogiska arbetet enligt aktuell forskning och beprövade pedagogiska erfarenheter. Lärare tar därför ansvar för att utveckla sin kompetens både när det gäller yrkets utveckling och innehållet i undervisningen.

Share this post